Странке у БиХ су најкорумпиранији дио друштва

JP Putevi Brcko

Најкорумпиранији сегмент бх друштва су политичке партије, сматрај чак 85 одсто грађана који су обухваћени истраживањем Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) под називом “Балкански барометар”.

Према мишљењу грађана, БиХ и даље заузима сам врх листе корумпираних земаља.

Као и посљедњих година, на првом мјесту су политичке партије. Чак 85 одсто испитаних грађана БиХ сматра да су политичке партије корумпиране, што је више од грађана у Србији, Сјеверној Македонији и Црној Гори. Лошији разултат дали су само грађани Албаније, док Хрватска више не учествује у овом истраживању од када се прикључила ЕУ.

Друго мјесто по корумпираности дијеле јавни сектор, медицина и правосуђе, а затим полиција, за коју 80 одсто грађана сматра да је корумпирана.

На врху ове наславне листе, по мишљењу грађана, нашли су се образовање, парламент и приватни сектор.

Иако су политичке партије лоше оцијењене у свим државама региона, што им је свима заједничко, разлика се види по томе што грађани БиХ јавни сектор и образовање сматрају много корумпиранијим од осталих. Грађани БиХ чак сматрају да је приватни сектор корумпиран, што је у другим нешто мање.

Иако је и овај постотак забрињавајући, према анкети, најмање корупције има у војсци (53 одсто) и невладином сектору (58 одсто).

Ако упоредимо разултат, политичке партије су свима заједничке јер сви грађани за лоше стање криве управо њих, сматра в.д. извшног директора организације „Транспаренцy Интернатионал“ у БиХ Ивана Корајлић.

– Партије се увијек издвајају у тим истраживанима као накорумпираније. Тако је јер је политичка корупција узрок корупције у свим областима, и то је тако годинама. Резултати не изнанађују – рекла је Корајлићева.

Балкански барометар је годишње истраживање јавног мњења које спроводи РЦЦ, сакупљајући и анализирајући податке од грађана и компанија Западног Балкана, о тематским областима као што су запосленост, трговина, инвестиције, корупција и друге.

Занимљиво је да грађани у БиХ сматрају да су медији корумпирани мање него у осталим замљама. Грађани Сјеверне Македоније и Србије више од грађана БиХ сматрају да су им медији корумпирани.

Чак 75 испитаних Македонаца мисли тако, а да су медији корумпирани мисли и 72 одсто грађанина Србије. У медије сумња 69 одсто грађана БиХ, и то је уједно једина област у којој БиХ има „бољи“ резултат од осталих земаља из табеле.

Извор: српскакафе

MD MONTEL