Београд, Зелени венац 1935. године.

JP Putevi Brcko

На слици видите и чувени мост Краља Александра који је изграђен 1934. године. Био је то први друмски мост који је повезивао две обале реке Саве. Његов конструктор је био чувени руски архитекта Николај Краснов који се настанио у Београду избегавши од комунистичке револуције 1917. године.

Све до 1918. године река Сава и река Дунав су биле међународна граница између Краљевине Србије и Аустроугарске, као и порпиште великих битака у Првом светском рату. То је била и једна од најкотролисанијих и најмилитантнијих граница у Европи као последица Царинског рата 1906-1911 и економских санкција које је Аустроугарска наметала Србији. То је све условило да се развој града Београда окрене више унутрашњости него његовим рекама.

Од 1918. године отпочиње експанзија града ка рекама и о томе сведочи овај мост, затим је ту било и велелепно Сајмиште које се простирало на данашњем Новом Београду од Бранковог до Старог савског моста, цивилни аеродром изграђен на Новом Београду, као и трамвајска линија која је преко моста краља Александра ишла у Земун.

Каснији послератни развој Новог Београда је донео неки сасвим нови концепт живљења и урбанистичког развоја у бетонским солитерима у владајућем корбизијеовском руху, док се поново град Београд развијао све даље од својих река.

На жалост, мост Краља Александра је срушен у Априлском рату 1941, а на његовим стубовима и основама је изграђен Бранков мост 1956. године.

Извор: Историја Срба

MD MONTEL