Пјер Анри Бинел на прагу добијања српског држављанства и пензије

JP Putevi Brcko
Мајор француске војске и обавештајац Пјер Анри Бинел, који је своју љубав према Србији платио затвором, на прагу је добијања српског држављанства и пензије.
Таква иницијатива стигла је у Скупштину Србије, а њом се предлаже да се француском мајору Пјеру Анрију Бинелу додели српско држављанство и национална пензија.

Француски мајор Пјер Анри Бинел осуђен је, 15. децембра 2001. године, на пет година затвора, од којих три условно, јер је Србима откривао циљеве бомбардовања непосредно пред НАТО агресију на Србију. Он је крајем 1998. године, као члан француске делегације НАТО у Бриселу, важна документа предао српском обавештајцу (тадашњем) пуковнику Јовану Милановићу.

На суђењу је изјавио да је то урадио из мржње према Америци, да се не каје и да би и сада учинио исто, када би се нашао у сличној ситуацији. Због подршке Србима остао је без чина и признања Легије части.
У писму Србима 2013. године између осталог је написао: „Бомбардујући Београд, као што су то чинили нацисти за време Другог светског рата, савезници су себе оцрнили за вечност.
Србија је моја друга отаџбина.”
MD MONTEL