Упозорење грађанима о лажним наградним играма

JP Putevi Brcko

У саопштењу се наводи да је циљ креирања лажних наградних игара да се преваром прибаве лични подаци грађана, којима се савјетује да не шаљу фотографије својих личних докумената и друге личне податке посредством друштвених мрежа или електронске поште.

Према сазнању полиције, међу лажним наградним играма актуелна је она у којој се користи трговачко име и лого фирме Бинго.

Осим тога, мноштво је и других лажних наградних игара у којима се користе имена других привредних друштава и брендова као што су Тропик, Малагић намјештај, Уникредит банка, Гаспром БиХ, Бања Врућица и Робот.

На креираној лажној Фејсбук страници привредних друштава објави се наградна игра у којој је за учествовање потребно лајковати страницу, подијелити објаву на властитом профилу и послати приватну поруку најчешће садржине „ја“, или у коментару уписати број до 100.

Учесници лажне наградне игре након тога примају поруку да су срећни добитници, те да ради преузимања награде морају доставити фотографију лица и свог личног документа.

Осим фотографије, од учесника се тражи и достављање осталих личних података који нису наведени у личним документима, попут имена родитеља, адреса и контакт телефон.

Полицијска управа Бијељина позвала је грађане да пријаве информације о лажним наградним играма.

У саопштењу се подсјећа да све информације и упозорења из области високотехнолошког криминалитета грађани могу пронаћи на сајту Министарства унутрашњих послова Републике Српске у рубрици „Спречавање високотехнолошког криминалитета“.

Према подацима полиције, током прошле и ове године евидентиран је пораст превара у виду лажних наградних игара организованих на друштвеној мрежи Фејсбук.

MD MONTEL