Širom Srpske obilježava se Dan ustanka protiv fašizma

KOLUBARA Brčko
Prošlo je 78 godina od ustanka naroda BiH protiv fašističkih okupatora. Širom Srpske položeni su vijenci na spomenike palim borcima.
U vrijeme kada je fašizam preplavio Evropu, nacistička čizma kročila je i na tlo, zbog geografskog položaja, fašistima zanimljive Banjaluke.

U borbu protiv takve ideologije, ustali su narodi u tadašnjoj Jugoslaviji. Grad na Vrbasu dao je i 24 heroja.

Vijence na spomenik palim Krajišnicima na Banj Brdu kod Banjaluke položili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i gradonačelnik Igor Radojičić.

 U Stanarima je obilježeno 78 godina od ustanka naroda BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.
Delegacije SUBNOR-a i opštinske uprave su tim povodom ispred Spomen-kosturnice borcima NOR-a položile vijence i odale poštu stradalim.

Zamjenik načelnika opštine Stanari Denis Stevanović rekao je da je u Drugom svjetskom ratu sa područja ove opštine poginulo 86 boraca.

Stanari – polagnje vijenaca

Radovan Slijepčević /89/, koji se kao četrnaestogodišnjak priključio 14. Srednjobosanskoj udarnoj partizanskoj brigadi, poručio je da srpski narod mora biti istrajan u njegovanju slobodarskih tekovina u kojima je učestvovao od Prvog svjetskog rata do posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

U Spomen-kosturnici u Stanarima sahranjena su 33 poginula borca NOR-a.

Izvor: RTRS

MD MONTEL