Грб са двоглавим орлом поново на дневном реду НСРС

Kolubara

Грб Републике Српске са двоглавим орлом из периода Немањића, поново би се могао наћи на дневном реду Народне скупштине Републике Српске. Причу о враћању грба, који је Српској одузет прије 12 година, отворила је Уједињена Српска. Уколико се постигне свесрпски консензус, о иницијативи ће расправљати законодавна власт Српске. Хоће ли, овај пут, бити јединства?

У времену бонских овлашћења, владавини странаца и ОХР-а, Република Српска је остала без знамења која осликавају њен национални идентитет. Тако је 2008. године Уставни суд Републике Српске уважио вето Бошњака, оспорио Закон и пресудио да је грб с двоглавим орлом из времена Немањића неуставан.

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, каже да је дошло вријеме да се то питање поново покрене, да се Српска престане бранити, већ да крене у процесе. Жели српско јединство, а не да се прича претвори у политички маркетинг било које странке.

– Мислим да није спорно расположење народа. Потребно је јединство међу српским партијама и на власти у у опозиције, ма какав год одност био и ко је за кога везан . међународну заједницу, НВО… Оно што нас веже јесте наше поријекло, наш грб, химна и Република Српска – истиче Стевандић.

Времена када је посљедња ријеч у БиХ била она високог представника, добро се сјећа и СНСД-ов Сташа Кошарац који је 2008. године, када је Српска остала без грба с двоглавим орлом, био посланик у Народној скупштини. Тада је све почело од иницијативе Уставном суду БиХ, покојног Сулејмана Тихића.

– Ми од тога нећемо одустати. И када је у питању наш патриотски интерес, веома је важно да сједнемо заједно и дефинишемо оно што јесте каратер свих нас и да кроз симболе још једанпут потврдимо државност Републике Српске и нашу политичку опредијељеност – наглашава Кошарац.

СДС-ов Недељко Гламочак каже да би био најсрећнији када би Република Српска вратила свој грб. Да би се то и реализовало, сматра да је за то потребно, осим свесрпског јединства и шири консензус, подсјећајући да ћемо се поново суочити са ветом Бошњака.

– Поново ће Бошњаци и ОХР то оспорити, па ће неко рећи „Ја сам био велики Србин“. По мени, ако нема сигурности да прође, не треба се поново играти са знамењем Републике Српске – сматра Гламочак.

Младе снаге ПДП-а још нису чуле за иницијативу. Милко Грмуша сматра да то није горући проблем Српске, ипак, све препушта старијим колегама и владајућим странкама.

– Имате странке које требају да рјешавају периферна питања. То је по мени у реду – каже Грмуша.

Није у реду да се поново отварају питања од којих грађани немају никакве користи, став је Сенада Братића из СДА. У случају да се иницијатива нађе у Парламенту, није рекао да ли ће Бошњаци уложити вето, али је рекао да би био срећнији да је Уједињена Српска отворила причу о бољем животу становнишва.

– Коме ће ти грбови требати ако останемо без народа, када су примања најмања у Европи. Мислим да ће колеге, које ја поштујем, одустати од ове иницијативе која ништа не значи за квалитет живота грађана – каже Братић.

Универзитетски професор Витомир Поповић обрадован је информацијом да би Српска амблем могла замијенити грбом из времена Немањића, који је настао много прије муслимана на овим просторима и Уставног суда.

– Мислим да не постоје разлози због којих би то Бошњацима сметало. То је искучиво српско обиљежје и не треба да буде илузија, а исто тако и њима, да траже своја обиљежја из неког периода – каже Поповић.

Како год! Питање, попут грба, заставе не смије се користити у дневнополитичке сврхе, јер је ријеч о одлуци која се доноси за будуће генерације и вијекове, порука је из Уједињене Српске.

Извор: РТРС

MD MONTEL