Grb sa dvoglavim orlom ponovo na dnevnom redu NSRS

KOLUBARA Brčko

Grb Republike Srpske sa dvoglavim orlom iz perioda Nemanjića, ponovo bi se mogao naći na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske. Priču o vraćanju grba, koji je Srpskoj oduzet prije 12 godina, otvorila je Ujedinjena Srpska. Ukoliko se postigne svesrpski konsenzus, o inicijativi će raspravljati zakonodavna vlast Srpske. Hoće li, ovaj put, biti jedinstva?

U vremenu bonskih ovlašćenja, vladavini stranaca i OHR-a, Republika Srpska je ostala bez znamenja koja oslikavaju njen nacionalni identitet. Tako je 2008. godine Ustavni sud Republike Srpske uvažio veto Bošnjaka, osporio Zakon i presudio da je grb s dvoglavim orlom iz vremena Nemanjića neustavan.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, kaže da je došlo vrijeme da se to pitanje ponovo pokrene, da se Srpska prestane braniti, već da krene u procese. Želi srpsko jedinstvo, a ne da se priča pretvori u politički marketing bilo koje stranke.

– Mislim da nije sporno raspoloženje naroda. Potrebno je jedinstvo među srpskim partijama i na vlasti u u opozicije, ma kakav god odnost bio i ko je za koga vezan . međunarodnu zajednicu, NVO… Ono što nas veže jeste naše porijeklo, naš grb, himna i Republika Srpska – ističe Stevandić.

Vremena kada je posljednja riječ u BiH bila ona visokog predstavnika, dobro se sjeća i SNSD-ov Staša Košarac koji je 2008. godine, kada je Srpska ostala bez grba s dvoglavim orlom, bio poslanik u Narodnoj skupštini. Tada je sve počelo od inicijative Ustavnom sudu BiH, pokojnog Sulejmana Tihića.

– Mi od toga nećemo odustati. I kada je u pitanju naš patriotski interes, veoma je važno da sjednemo zajedno i definišemo ono što jeste karater svih nas i da kroz simbole još jedanput potvrdimo državnost Republike Srpske i našu političku opredijeljenost – naglašava Košarac.

SDS-ov Nedeljko Glamočak kaže da bi bio najsrećniji kada bi Republika Srpska vratila svoj grb. Da bi se to i realizovalo, smatra da je za to potrebno, osim svesrpskog jedinstva i širi konsenzus, podsjećajući da ćemo se ponovo suočiti sa vetom Bošnjaka.

– Ponovo će Bošnjaci i OHR to osporiti, pa će neko reći “Ja sam bio veliki Srbin”. Po meni, ako nema sigurnosti da prođe, ne treba se ponovo igrati sa znamenjem Republike Srpske – smatra Glamočak.

Mlade snage PDP-a još nisu čule za inicijativu. Milko Grmuša smatra da to nije gorući problem Srpske, ipak, sve prepušta starijim kolegama i vladajućim strankama.

– Imate stranke koje trebaju da rješavaju periferna pitanja. To je po meni u redu – kaže Grmuša.

Nije u redu da se ponovo otvaraju pitanja od kojih građani nemaju nikakve koristi, stav je Senada Bratića iz SDA. U slučaju da se inicijativa nađe u Parlamentu, nije rekao da li će Bošnjaci uložiti veto, ali je rekao da bi bio srećniji da je Ujedinjena Srpska otvorila priču o boljem životu stanovnišva.

– Kome će ti grbovi trebati ako ostanemo bez naroda, kada su primanja najmanja u Evropi. Mislim da će kolege, koje ja poštujem, odustati od ove inicijative koja ništa ne znači za kvalitet života građana – kaže Bratić.

Univerzitetski profesor Vitomir Popović obradovan je informacijom da bi Srpska amblem mogla zamijeniti grbom iz vremena Nemanjića, koji je nastao mnogo prije muslimana na ovim prostorima i Ustavnog suda.

– Mislim da ne postoje razlozi zbog kojih bi to Bošnjacima smetalo. To je iskučivo srpsko obilježje i ne treba da bude iluzija, a isto tako i njima, da traže svoja obilježja iz nekog perioda – kaže Popović.

Kako god! Pitanje, poput grba, zastave ne smije se koristiti u dnevnopolitičke svrhe, jer je riječ o odluci koja se donosi za buduće generacije i vijekove, poruka je iz Ujedinjene Srpske.

Izvor: RTRS

MD MONTEL