ДОМАЋИ (У)ТУРИЗАМ

JP Putevi Brcko

Одавно су се поједини окренули сеоском туризму. Уместо одласка на море туристима је у понуди сеоски мир, природа и домаћа храна без пестицида.

Положај Кондоминијума има изузетни потенцијал за покретање домаћег туризма. Као прави домаћини ми смо прво отворили Одељење за туризам при Влади Кондоминијума а туризам тек треба да се развије. А могли би туристима понудити много. Од партизанског туризма па све до грађевинског туризма.

Истина, партизански туризам је помало превазиђен а годинама је био актуелан код кинеских туриста који су овде долазили да посете партизанско гробље у потрази за Валтером. Од фазе „туриста“, Кинези су врло брзо прешли у фазу ЖИВЕТИ У ПАРТИЗАНСКОМ КОНДОМИНИЈУМУ. Од тада велики број Кинеза се одомаћио, отворио своје радње и данас себе називају „друг Кондомчанин“.

Стога би грађевински туризам могао имати велики успех. Све што је Влада започела да гради почетком овога века гради се наменски споро како би бројни туристи имали прилику детаљно да учествују у вековном стварању. Зато се једино у Кондоминијуму ова грана привреде назива „УТУРИЗАМ“. И као такав има две подгране – НЕВИДЉИВА КАПИТАЛНА УЛАГАЊА И ВИДЉИВА ИЗГРАДЊА. У невидљива капитална улагања и потенцијалну туристичку понуду убрајају се невидљиве инвестиције као што је САВСКА МАРИНА, ИЗГРАДЊА ПОЗОРИШТА, ГРАДСКИ САТ, ЈАВНИ ТОАЛЕТ И ЗАТВОРЕНИ БАЗЕНИ. Истина, базени се могу сврстати и у видљива улагања али и као завршен капитални пројекат јер су базени до даљњег апсолутно ЗАТВОРЕНИ!

У ВИДЉИВЕ ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ убрајамо ОБИЛАЗНИЦУ ОКО ГРАДА која са „привременим“ пуштањем у рад без употребне дозволе спада и у екстремни туризам. И наравно још једна неприкосновена грађевинко-туристичка понуда која носи назив ГРАДСКИ СТАДИОН у којем туристи имају прилику да виде стадион из доба старих Грка који је готово нетакнут – исто изгледа као и у време када су га стари Грци почели зидати.

Потребно је само запослити кустоса који ће провести туристе по етапама градње. Могао би то бити неки Владин бивши радник који се налази у пензији а и даље жели да ради и ствара у Кондоминијуму. Е сад дал има бркове или не то је небитно. Битно је да има вољу, да је експерт, а све остало у Кондоминијуму је транспарентно. Нарочито када је изградња у питању.

Наравно, овде говоримо о изградњи као туристичкој понуди која је првенствено намењена Авганистанцима и Сиријцима јер су они заправо једини туристи који нас у последње време посећују.

Остаје нејасно због чега Кондоминијум нема у својој понуди и сувенире како би туристи могли понети нешто за сећање приликом одласка из Кондоминијума.

Када смо код сувенира, ових дана освануо је један необичан сувенир – МАГНЕТ СА ГРАДСКОМ ВЕЋНИЦОМ! Прелеп сувенир на којем пише БРЧКО и на којем се налази фотографија САРАЈЕВСКЕ ВЕЋНИЦЕ!!!

Ове сувенире је могуће купити по веома приступачним ценама у тржном центру Бинго. Е сад због чега је на сувениру дошло до ове грешке и да ли се уопште ради о грешкама још нико није успео да утврди.

Верујемо да је ово урађено намерно како би просечан туриста из Сирије или Авганистана, уколико се након туристичке посете Кондоминијуму нађе у Сарајеву, и даље веровао да се налази у Кондоминијуму. Тако може да створи слику да је све између Брчког и Сарајева заправо атар Кондоминијума.

Ко зна, можда Сиријац, уместо да настави пут до бабе Меркелове, због ове настале грешке, заиста реши да остане „негде“ у атару Кондоминијума – исто као и Кинези.

А и нека. Кад смо нашли места за оволико Кинеза биће места и за авганистанце и сиријце! Битно је да нама (у)туризам , као и број туриста из дана у дан расте!

MD MONTEL