DOMAĆI (U)TURIZAM

KOLUBARA Brčko

Odavno su se pojedini okrenuli seoskom turizmu. Umesto odlaska na more turistima je u ponudi seoski mir, priroda i domaća hrana bez pesticida.

Položaj Kondominijuma ima izuzetni potencijal za pokretanje domaćeg turizma. Kao pravi domaćini mi smo prvo otvorili Odeljenje za turizam pri Vladi Kondominijuma a turizam tek treba da se razvije. A mogli bi turistima ponuditi mnogo. Od partizanskog turizma pa sve do građevinskog turizma.

Istina, partizanski turizam je pomalo prevaziđen a godinama je bio aktuelan kod kineskih turista koji su ovde dolazili da posete partizansko groblje u potrazi za Valterom. Od faze “turista”, Kinezi su vrlo brzo prešli u fazu ŽIVETI U PARTIZANSKOM KONDOMINIJUMU. Od tada veliki broj Kineza se odomaćio, otvorio svoje radnje i danas sebe nazivaju “drug Kondomčanin”.

Stoga bi građevinski turizam mogao imati veliki uspeh. Sve što je Vlada započela da gradi početkom ovoga veka gradi se namenski sporo kako bi brojni turisti imali priliku detaljno da učestvuju u vekovnom stvaranju. Zato se jedino u Kondominijumu ova grana privrede naziva “UTURIZAM”. I kao takav ima dve podgrane – NEVIDLJIVA KAPITALNA ULAGANJA I VIDLJIVA IZGRADNJA. U nevidljiva kapitalna ulaganja i potencijalnu turističku ponudu ubrajaju se nevidljive investicije kao što je SAVSKA MARINA, IZGRADNJA POZORIŠTA, GRADSKI SAT, JAVNI TOALET I ZATVORENI BAZENI. Istina, bazeni se mogu svrstati i u vidljiva ulaganja ali i kao završen kapitalni projekat jer su bazeni do daljnjeg apsolutno ZATVORENI!

U VIDLJIVE TURISTIČKE PONUDE ubrajamo OBILAZNICU OKO GRADA koja sa “privremenim” puštanjem u rad bez upotrebne dozvole spada i u ekstremni turizam. I naravno još jedna neprikosnovena građevinko-turistička ponuda koja nosi naziv GRADSKI STADION u kojem turisti imaju priliku da vide stadion iz doba starih Grka koji je gotovo netaknut – isto izgleda kao i u vreme kada su ga stari Grci počeli zidati.

Potrebno je samo zaposliti kustosa koji će provesti turiste po etapama gradnje. Mogao bi to biti neki Vladin bivši radnik koji se nalazi u penziji a i dalje želi da radi i stvara u Kondominijumu. E sad dal ima brkove ili ne to je nebitno. Bitno je da ima volju, da je ekspert, a sve ostalo u Kondominijumu je transparentno. Naročito kada je izgradnja u pitanju.

Naravno, ovde govorimo o izgradnji kao turističkoj ponudi koja je prvenstveno namenjena Avganistancima i Sirijcima jer su oni zapravo jedini turisti koji nas u poslednje vreme posećuju.

Ostaje nejasno zbog čega Kondominijum nema u svojoj ponudi i suvenire kako bi turisti mogli poneti nešto za sećanje prilikom odlaska iz Kondominijuma.

Kada smo kod suvenira, ovih dana osvanuo je jedan neobičan suvenir – MAGNET SA GRADSKOM VEĆNICOM! Prelep suvenir na kojem piše BRČKO i na kojem se nalazi fotografija SARAJEVSKE VEĆNICE!!!

Ove suvenire je moguće kupiti po veoma pristupačnim cenama u tržnom centru Bingo. E sad zbog čega je na suveniru došlo do ove greške i da li se uopšte radi o greškama još niko nije uspeo da utvrdi.

Verujemo da je ovo urađeno namerno kako bi prosečan turista iz Sirije ili Avganistana, ukoliko se nakon turističke posete Kondominijumu nađe u Sarajevu, i dalje verovao da se nalazi u Kondominijumu. Tako može da stvori sliku da je sve između Brčkog i Sarajeva zapravo atar Kondominijuma.

Ko zna, možda Sirijac, umesto da nastavi put do babe Merkelove, zbog ove nastale greške, zaista reši da ostane “negde” u ataru Kondominijuma – isto kao i Kinezi.

A i neka. Kad smo našli mesta za ovoliko Kineza biće mesta i za avganistance i sirijce! Bitno je da nama (u)turizam , kao i broj turista iz dana u dan raste!

MD MONTEL