ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ – ОПСЕСИЈА ГРАЂАНА

JP Putevi Brcko

Мала дигитална писменост становништва и даље је један од проблема земаља региона, те њихових економија, показали су резултат најновијег издања истраживања јавног мнијења под називом “Балкански барометар”, који је недавно објавио Савјет за регионалну сарадњу.

Врло мало људи у овом дијелу свијета се, наиме, образују у домену информационих технологија, а невјероватно је и да више од четвртине становника и даље уопште не користи интернет.

– У просјеку, тек сваки десети испитаник се у протеклих 12 мјесеци на неки начин образовао у области кориштења рачунара, софтвера или апликација. Као и у ранијем истраживању, најчешће је то нека врста тренинга у склопу посла, односно у 14 одсто случајева, а слиједе бесплатни онлајн курсеви или самостално учење у 11 одсто случајева. То показује релативно малу заинтересованост да се унаприједи дигитална писменост у региону, а посебно су пасивни становници Босне и Херцеговине – наводе аутори истраживања које је обухватило Албанију, БиХ, самопроглашено Косово, Црну Гору, Сјеверну Македонију и Србију.

Само шест одсто испитаника у БиХ је у прошлој години платило за такву врсту едукације, а поред бесплатних онлајн курсева, нешто мало људи користило је бесплатне јавне програме или оне које нуде неке организације.

Судећи по резултатима, друштвене мреже су својеврсна опсесија становника БиХ, јер су испитаници из БиХ у прошлој години највише учили управо о њима – 41 одсто њих, а по чему далеко предњаче и у односу на регион. Много мање их се, рецимо, образовало у областима као што су анализа података или менаџмент база података – 33 одсто, док је одржавање рачунарских мрежа или сервера, те ИТ безбједност учило 10 одсто испитаника.

У Србији се истовремено готово половина испитаника образовала о кориштењу рачунара, софтвера и апликација.

– Очекивано, интернет се на нивоу региона примарно користи као алат за комуникацију, у 54 одсто случајева, затим као извор за вијести – 37 одсто, те за забаву – 35 одсто – наводи се у извјештају.

Као алат за одржавање контакта са пријатељима и породицом интернет се далеко највише користи у самопроглашеном Косову, али и за становнике БиХ то је главна корист од интернета. Становништво Црне Горе, на другој страни, предњачи у кориштењу интернета за праћење вијести и за забаву, док се у Србији више него игђе друго користи за истраживање информација за личне потребе.

Становници Сјеверне Македоније су лидери у региону по кориштењу интернета за образовање, али и по броју оних који преко интернета плаћају рачуне или користе сервисе Владе.

Поражавајући је и податак да тек два одсто становника овог региона користе сервисе електронске управе. Недостатак повјерења у е-сервисе, као и навике потрошача, доводе до тога да имамо ограничено интересовање за трансакције које се објављају преко интернета, додаје се у извјештају.

Извор: српскаинфо

MD MONTEL