Руси почели серијску производњу најмоћнијег ратног авиона на свету – У ред за куповину већ стали Кина, Турска и Индија …

JP Putevi Brcko

Започета је серијска производња авиона Су-57, наводи се у брошури објављеној поводом 80. годишњице Конструкторског бироа “Сухој”.

“Вишенаменски ваздухопловни систем је систем пете генерације са високом интелигенцијом опреме, смањене уочљивости и великих граница за пресретање ваздушних и за уништавање копнених циљева. Покренута је серијска производња и потписан је дугорочни уговор са Министарством одбране за испоруку више од 70 авиона”, наводи се у саопштењу.

Крајем јуна министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров изјавио је новинарима да је Министарство одбране потписало уговор о испоруци 76 авиона.

Раније је председник Русије Владимир Путин на састанку са руководиоцима одбрамбених предузећа изјавио да је неопходно да три ваздухопловна пука добију нове авионе Су-57.

Борбене могућности су велике. Су-57 је за радаре “невидљив”, има велике маневарске способности и може да избегне нападе противника суперсоничном брзином.

У стању је да лети надзвучном брзином, у режиму рада мотора без допунског сагоревања, односно суперкрстарења, што му ствара велику предност у борби за превласт у ваздушном простору.

Може да развије брзину од 2.600 километара на сат и оствари долет од 4.300 километара. Има изузетно квалитетан радарско-електронски блок опреме који омогућује да на неколико стотина километара детектује велики број ваздушних циљева и истовремено прати њих тридесетак.
Тестиран и у Сирији у условима реалне борбе

Највећа конкуренција руском ловцу Су-57 биће амерички “Ф-22 Раптор” и Ф-35.

Су-57 је развијен уз примену стелт технологије и може да се супротстави било којем непријатељском ловцу, а такође може и да уништава копнене и надводне мете.

То је прави “суперманеварски” ловац, авион који има “паметни покривач”, у којем је обједињен велики број сензора, који омогуц́авају авионском систему и пилоту да интегрисано прате ситуацију око авиона.

Има наговештаја да би хиперсонично оружје на основу ракете “Кинжал” могло да уђе у наоружање најновијег ловца пете генерације.

Су-57 први пут је полетео 2010. године, а тестиран је и у Сирији у условима реалне борбе, где је потврдио своје карактеристике.

За куповину тог руског ловца пете генерације већ се ствара ред. Пет земаља — Кина, Турска, Индија, Алжир и Вијетнам већ су на списку потенцијалних купаца.

Руски и инострани медији га зову “Путинова звер”.

Извор: Спутник

MD MONTEL