Позив за студенте и младе новинаре: Дођите на радионицу и осигурајте финансирање своје приче!

JP Putevi Brcko

Удружење грађана еТрафика.нет објавило је позив за 15 студената новинарства или младих новинара за које ће бити организоване двије стручне радионице у Требињу и Зеници, а затим бити финансирано истраживање укупно пет прича које предложе!

Пријавити се могу студенти новинарства свих јавних универзитета у Босни и Херцеговини, без обзира на годину студија, као и млади новинари који немају искуства у извјештавању о корупцији у јавним набавкама. Сви учесници ће добити потврду о учешћу, а организатор сноси трошкове превоза, смјештаја и исхране за вријеме радионица. Формулар за пријаву потражите ОВДЈЕ.

Пријаве су отворене до 15. августра у 23:59. Посљедње питање је јако битно, посебно му се посветите!

Прва радионица ће бити одржана од 06. до 09. септембра у хотелу Леотар у Требињу, а водиће је економски аналитичар Александар Драганић и Игор Вукајловић из удружења грађана Тендер. Учесници ће током два дана научити шта све јавне набавке подразумијевају, који поступци јавних набавки постоје, које процедуре је неопходно испоштовати, који дијелови су најпогоднији за корупцију…

Друга радионица заказана је за период од 21. до 23. септембра у хотелу Зеница у Зеници.

Предавачи су Мирјана Поповић и Азхар Карамујић из Центра за истраживачко новинарство (ЦИН), новинари са дугогодишњим искуством из ове области. Они ће учеснике научити како да конкретизују тему коју истражују, гдје и како проналазе, провјеравају и обликују информације, како презентују добијене информације јавности и слично. Наравно, своје предавање ће додатно зачинити анегдотама са терена, којих им нипошто не мањка.
Након друге радионице, учесници ће добити задатак да предложе конкретну тему коју би жељели да истраже. Уредништво еТрафике и предавачи ће одабрати пет најзанимљивијих тема, чије истраживање ће финансирати са по 1.098 КМ (бруто). Одабрани учесници ће затим заједно са новинарима ЦИН-а радити на развијању својих тема, које ће бити објављене на порталу еТрафика.нет.

Радионице се организују у склопу пројекта “Коров бх. друштва”, који реализује УГ еТрафика.нет, а финансиран је од стране УСАИД-овог Програма оснаживања независних медија којег имплементирају ЦПЦД и ОМ.

MD MONTEL