Студенти основали удружење за очување српске традиције и културе „Бастион“

JP Putevi Brcko

Активисти су студенти различитих факултета из Брчког, а циљ им је да окупе што више омладине која може препознати прве вриједности у очувању српске традиције и културе, породичних вриједности и афирмацији младих у друштвеној заједници.

– Сматрамо да је нашим генерацијама потребна помоћ у савладавању проблема данашњице и апелујемо на власт и институције да помогну омладини која се налази у емотивном вакуму од анксиозности депресије, алкохолизма, наркотик па до суицида јер мислимо да су ови проблеми занемарени од друштва – рекао је Арсен Павловић, студент медицинског факултета у Фочи и предсједник новооснованог удружењана на прес конференцији одржаној синоћ у Културно административном центру Српске православне цркве у Брчком.

Слободан Лујић, студент Богословског факултета у Београду и потпредсједнк „Бастиона“ истакао је да је осим очувања традиционалних, културних и породичних вриједности српског народа уз пуно уважавање идентитета свих националних заједница у Дристикту, циљ овог удружења и развијење односа са СПЦ која је подржала оснивање удружења као и са дијаспором која може помоћи младим и талентованим људима.

– Планирамо организовање низа активности на промоцији здравог начина живота, организовање јавних трибина, предавања, културних и спортских догађај, излета, ходочашћа- рекао је Лујић.

Немања Митровић, студент Медицинског факултета у Фочи и секретар удружења рекао је да ће организовати и низ друштвено корисних активности а једна од кључних биће хуманитарни рад.

Арсен Павовић и Немања Митровић на челу су хуманитарне организације “Студенти Српске“ која дјелује од 2018. године на ентитетском нивоу и иза које су три успјешне хуманитрне акције.

– До сада смо обезбиједили преко 10.000 сувих оброка и 200 килограма одјеће коју смо подијелили вишечланим социјално угроженим породицама и старим људима широм Српске – рекао је Митровић.

Извор: српскаинфо

MD MONTEL