Малишани направили дјечији ранч у Шамцу

JP Putevi Brcko

Петоро малишана у насељу Дуга код Шамца, сами су направили свој ранч – кућицу са малом баштом, импровизованим бунаром и роштиљем, а прије тога ова дјеца уживала су у кућици на ораху.

Међутим, орах је почео да листа и игри је дошао крај, па су морали да се „селе“, а за нову дестинацију савјете су, како истичу, примали од баке Славице.

Малишани, од којих најстарији иду у пети разред, госте дочекују пред својом кућицом уз прави српски обичај – са погачом и соли.

Најстарији Марко Томић напомиње да су разраду ове идеје почели прије двије године.

„Ми се дружимо сваки дан и љети и зими. У рано прољеће смо направили малу кућицу на великом ораху, али почело је рано да листа…Одлучили смо да направимо своју кућицу, донијели даске, картоне, кочиће, алат и /са баком/ почели да правимо кућицу у којој можемо да сједимо“ – прича Марко.

Када су је саградили почеле су да се рађају идеје. Пожељели су башту, па су посијали салату и блитву, а онда и парадајз, паприку, бундеву, краставце, лук, кромпир…

У цијелу причу укључили су се и очеви, па су направљени прозор, дворишна клупа за одмарање и роштиљ за поврће.

„Ово је наш мали ранч, а ми смо срећни. Импровизовали смо мали бунар, тоалет, припремили смо и дрва. Окопавамо поврће, заливамо, лук смо повадили, а има и малих папричица, има свега. Одржавамо то свакодневно и стално нешто радимо. Много смо научили“, прича Марко.

Петогодишњи Лука Марковић, најмлађи међу „ранчерима“, хвали се да је „много научио о пољопривреди“ од баке Славице и својих старијих другара.

Мала Тамара Суботић долази редовно из Брчког код баке у Шамац, у насеље Дуга, лијепо јој је и жали се да се дјеца у мјесту из кога долази углавном друже путем телефона, а да је овдје прави рај.

Бака Славица Марковић објашњава да је ранч оаза мира за родитеље и дјецу.

„Хтјела сам да их научим о нашој традицији, о животу уопште какав је био прије. Мени је задовољство да са њима сједим и причам. Много су научили и срећна сам са њима“, каже бака Славица.

Извор: Срна

MD MONTEL