Нова сигнализација на хрватским аутопутевима: Казна за прекршај 270 евра

JP Putevi Brcko

Измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја у Хрватској, које су ступиле на снагу 1. августа, између осталог је дефинисано безбједно растојање између возила на аутопутевима, за чије непоштовање је предвиђена казна од 2.000 куна (око 270 евра).

Према новом закону, помоћу специјалне сигнализације возачи ће морати да држе растојање “од двије секунде”, ако се вози највећом дозвољеном брзином, “односно од најмање једне секунде, ако се вози у колони”.

Како је пренио загребачки “Вечерњи лист”, у Хрватским аутоцестама (ХАЦ) су, како би возаче упозорили на поштовање безбједног растојања и помогли им у томе, израдили пилот-пројект путне сигнализације која ће им помоћи у визуализацији поменуте двије секунде, које при брзини од 130 км/х значе размак између возила од 70 метара.

Тако у ХАЦ-у планирају да на правим деловима аутопута, на којима се до сада догодило највише несрећа због налетања возила једног на друго, поставе хоризонталну и вертикалну сигнализацију обавјештења како би возаче подсјетили да задрже сигурну удаљеност у односу на возила испред.

У ХАЦ-у кажу да се таква сигнализација показала успјешном у европској пракси.

Извор: Тањуг

MD MONTEL