ПРАВОСЛАВНИ СВЕШТЕНИК СВЕТИО ВОДИЦУ ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБЕ: Католичка миса у храму СПЦ

JP Putevi Brcko

У православној цркви Светог Николе на Новом Брду служена је католичка миса, а Епархија рашко-призренска изразила је  протест наводећи да је ово чин злоупотребе духовне и културне баштине СПЦ.

На сајту Епархије рашко-призренске објављено је да су римокатолички бискуп косовски Дод Ђерди и барски надбискуп Зеф Гаши са својим свештенством и групом верника служили у четвртак мису на остацима православног саборног храма Светог Николе у подножју новобрдске тврдаве.

Миси је присуствовао и Исмет Хајрулаху, директор приштинског завода за заштиту споменика културе, а вест је пренело гласило римокатоличке бискупије из Приштине.

Епархија Рашко-призренска навела је у саопштењу да је дубоко разочарана овим очигледним „чином злоупотребе духовне и културне баштине СПЦ“ и то на локалитету који су основали и градили средњовековни српски владари, што је, како се наводи, забележено у бројној стручној и историјској литератури, како домаћој тако и страној.

Како се оцењује у саопштењу, „служењем мисе на темељима православног храма римокатоличка Бискупија косовска озбиљно нарушава до сада прилично коректне међуверске односе на Косову и Метохији и политизује баштину СПЦ која је Ахтисаријевим планом управо на предлог наше Цркве укључена у специјалну заштићену зону уз сагласност представника косовских Албанаца“.

Епархија наводи и да ће од надлежних међународних и локалних институција тражити заштиту локације храма Светог Николе од даљих злоупотреба, међу којима је и недавно подизање стубова које је урађено без стручне експертизе и без сагласности СПЦ.

Епархија подсећа и да је већ је раније изразила озбиљну забринутост и протестовала код надлежних органа због неовлашћених радова приштинског министарства културе на овом средњовековном православном локалитету који се налази у оквиру специјалне заштићене зоне Ново Брдо и где су сви радови забрањени без сагласности СПЦ.

После католичке мисе,  на том месту  православни свештеник је светио водицу.

Извор: espreso.rs

MD MONTEL