Дјеца са Космета први пут на мору

JP Putevi Brcko

Француска хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ организовала пут за 43 дјеце из косовских енклава у Тиват

ЗАХВАЉУЈУЋИ француској хуманитарној организацији „Солидарност за Косово“, четрдесет троје дјеце из српских енклава на Косову и Метохији први пут је у животу видјело море и открило чари купања.

Дјечаци и дјевојчице из Грачанице, Партеша, Будриге, Цернице, Добротина, Видања и Прилужја бораве у Тивту, где су стигли у суботу послије путовања дугог 14 сати.

– Ова година је била веома бурна на Косову, са много политичких и економских тензија, и зато је одмор, далеко од посебно тешке свакодневице, деци више него потребан. Овде ће малишани први пут у животу уживати у распусту на мирном месту и осећати се слободно и безбедно – каже Арно Гујон, предсједник организације „Солидарност за Косово“.

Гујон је истакао да, од прошлог септембра, када су му приштинске власти забраниле улазак на Косово, није имао прилику да види дјецу из енклава.

– Осећам се невероватно срећним и испуњеним овде са њима – поручио је француски хуманитарац.

Дјаца на плажу иду сваког дана, уче да пливају и баве се спортским и умјетничким активностима. Овај програм, који ће трајати седам дана, биће обогаћен екскурзијом до Његошевог маузолеја на Ловћену, посјетом манастиру Острог, као и вожњом бродићем по Боки которској.

„Солидарност за Косово“ осму годину заредом организује љетовање на мору за дјецу из енклава. Овај пројекат се од 2012. реализује у сарадњи са Епархијом рашко-призренском.

Извор: Новости

MD MONTEL