Инвеститори у БиХ се суочавају с корупцијом

JP Putevi Brcko

Инвеститори који желе инвестирати у БиХ морају се суочити с ендемском корупцијом, сложеним законским системом и администрацијом, нетранспарентним пословним процедурама, недовољном заштитом интелектуалног власништва и слабим правосуђем, наведено је у Извјештају Стејт департмента о пословној клими у БиХ за америчке инвеститоре.

Наводе да регистровање бизниса у земљи може бити „екстремно оптерећујући процес који одузима много времена“, али су истакли да је РС предузела неке мјере да се омогући једношалтерска регистрација и скрате процедуре.

Највеће оптерећење за привреду су, како истичу, предузећа у већинском државном власништву, за која истичу да су под контролом политичких партија, што, како наводе, подстиче корупцију и неефикасно управљање компанијама.

„Уз изузетак телеком оператера, енергетских предузећа и намјенске индустрије, већина осталих јавних предузећа ју банкротирала или је на ивици банкрота, и представљају значајан терет за власти. Историја корумпираних приватизација је код јавности стекла утисак да свака приватизација доводи до незапослености и богаћење појединаца са добрим политичким везама“, наведено је у извјештају.

Већина атрактивних пословних прилика је у областима којима, како је истакнуто, доминирају државни монополи или олигархијско-политичке тржишне структуре, што је изазов за стране улагаче. Улагачи, како је наведено, посебно критикују власти због нетранспарентних јавних набавки и недостатка транспарентности, а наглашено је и да је рјешавање спорова споро због спорости судства, непоштовања рокова и дозвољавања туженим компанијама да промијене име.

„У БиХ је због закрчености система правосуђу потребно много година да предмет дође до суда. И не само то, комерцијални предмети често садрже чињенично стање о којем судије немају искуства, попут случајева везаних за интелектуално власништво. Овакви случајеви остају неријешени дужи период“, наглашено је.

Иако су бројне области кодификоване, Стејт департнент тврди да често нису примијењене ни транспарентно ни ефикасно.

Посебан проблем, према њиховом мишљењу, представља и одлив мозгова и стручне радне снаге.

„Неколико сектора, попут грађевинарства, информационих технологија и здравства претрпјело је значајан одлив стручњака током протекле декаде због лошег образовања, недостатка прилике за стручно усавршавање и одлазак из земље“, наглашено је у извјештају.

Зоран Павловић, економски аналитичар из Бањалуке, рекао је да је представницима Економског одјељења америчке амбасаде, кад су писали извјештај, савјетовао да помогну њиховим инвеститорима да нађу локалне консултанте.

„Нажалост, то се није разумјело, тако да ми остајемо без инвеститора, не само зато што нам је бирократија хаотична, већ и зато што на неки начин, ко год од инвеститора дође, то скупо плати, па онда одавде побјегне“, каже он.

Извор: Независне новине

MD MONTEL