Српска тужи федерацију и УИО БиХ!

JP Putevi Brcko

Премијер Радован Вишковић пресавиће табак због расподеле прихода од пореза. РС више нема стрпљења и не може да чека, јер мора да заштити сопствени буџет

ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће ове седмице Српска поднети тужбу против Управе за индиректно опорезивање БиХ и Федерације БиХ због непримењивања нових коефицијената за расподелу прихода од индиректних пореза. Подношење тужбе Вишковић је и раније више пута највљивао, али она досад није подигнута. Разлог томе, како је појаснио Вишковић, јесте ранија молба премијера Федерације БиХ Фадила Новалића да се сачека да буду формиране федерална и кантонална влада.

– Тужба је спремна и у понедељак ће бити и потписана, само наше институције морају да дају сагласности. Наше Правобранилаштво ради на томе – рекао је Вишковић. Он је нагласио да Српска више нема стрпљења и не може да чека, јер мора да заштити свој буџет.

– Српска и њени грађани због тренутне ситуације трпе велику штету – истакао је Вишковић.

Према рачуници Владе РС, у прва три месеца Српска је претрпела штету од око 22 милиона марака због нера споделе средстава од ПДВ. Новац се, како трвде у Влади,прелио у буџет Федерације БиХ, која га користи за финансирање својих потреба. Вишковић је у више наврата поновио да је то недопустиво, јер од тог новца би требало да се издваја за плате у јавном сектору, пензије и социјална давања. Слична ситуација била је и ранијих година, када је Српска поднела тужбу и добила извршну судску пресуду од 28 милиона КМ у корист Српске. Иначе, Управни одбор УИО БиХ би четири пута годишње морао доносити одлуке о новим коефицијентима за расподелу прихода од индиректних пореза. Међутим, он то не чини дуже време, иако је према Пословнику о раду УО дужан да то редовно ради, а последица тога је да нека страна увек буде закинута. Задња одлука о коефицијентима за расподелу прихода донета је у јуну 2017. Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ, каже да та институција не може бити тужена страна, јер је искључиво надлежна за прикупљање прихода од индиректних пореза и за технички део расподеле прихода.

– Расподела се ради у складу са Законом о уплатама на јединствени рачун и расподели прихода, и у складу са одлукама о коефицијентима за расподелу прихода ентитетима, које доноси Управни одбор УИО. У том смислу Управа је до сада спровела све у складу са важећом легислативом. Наравно, одлуке које УО никад није усвојио нису ни могле бити спроведене, јер нису постојале – рекао је Ковачевић.

ПРИХОДИ ВЕЋИ ЗА 292 МИЛИОНА

ЗА седам месеци 2019. године УИО БиХ прикупио је 4,558 милијарди КМ прихода од индиректних пореза или 292 милиона КМ више него у истом периоду прошле године. – Након поврата ПДВ од 882 милиона КМ, нето прикупљени приходи који су отишли у расподелу корисницима за период јануар-јул били су 3,676 милијарди КМ, или 200 милиона КМ више него у истом про- шлогодишњем периоду – саопштио је УИО. За финансирање заједничких институција БиХ за седам месеци ове године дозначено је 432 милиона КМ, Републици Српској 812 мили- она КМ, Федерацији БиХ 1,654 милијарде КМ, а Брчко дистрикту 103 милиона КМ.

Извор: новости.рс

MD MONTEL