Srpska tuži federaciju i UIO BiH!

KOLUBARA Brčko

Premijer Radovan Višković presaviće tabak zbog raspodele prihoda od poreza. RS više nema strpljenja i ne može da čeka, jer mora da zaštiti sopstveni budžet

PREDSEDNIK Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će ove sedmice Srpska podneti tužbu protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Federacije BiH zbog neprimenjivanja novih koeficijenata za raspodelu prihoda od indirektnih poreza. Podnošenje tužbe Višković je i ranije više puta najvljivao, ali ona dosad nije podignuta. Razlog tome, kako je pojasnio Višković, jeste ranija molba premijera Federacije BiH Fadila Novalića da se sačeka da budu formirane federalna i kantonalna vlada.

– Tužba je spremna i u ponedeljak će biti i potpisana, samo naše institucije moraju da daju saglasnosti. Naše Pravobranilaštvo radi na tome – rekao je Višković. On je naglasio da Srpska više nema strpljenja i ne može da čeka, jer mora da zaštiti svoj budžet.

– Srpska i njeni građani zbog trenutne situacije trpe veliku štetu – istakao je Višković.

Prema računici Vlade RS, u prva tri meseca Srpska je pretrpela štetu od oko 22 miliona maraka zbog nera spodele sredstava od PDV. Novac se, kako trvde u Vladi,prelio u budžet Federacije BiH, koja ga koristi za finansiranje svojih potreba. Višković je u više navrata ponovio da je to nedopustivo, jer od tog novca bi trebalo da se izdvaja za plate u javnom sektoru, penzije i socijalna davanja. Slična situacija bila je i ranijih godina, kada je Srpska podnela tužbu i dobila izvršnu sudsku presudu od 28 miliona KM u korist Srpske. Inače, Upravni odbor UIO BiH bi četiri puta godišnje morao donositi odluke o novim koeficijentima za raspodelu prihoda od indirektnih poreza. Međutim, on to ne čini duže vreme, iako je prema Poslovniku o radu UO dužan da to redovno radi, a posledica toga je da neka strana uvek bude zakinuta. Zadnja odluka o koeficijentima za raspodelu prihoda doneta je u junu 2017. Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, kaže da ta institucija ne može biti tužena strana, jer je isključivo nadležna za prikupljanje prihoda od indirektnih poreza i za tehnički deo raspodele prihoda.

– Raspodela se radi u skladu sa Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodeli prihoda, i u skladu sa odlukama o koeficijentima za raspodelu prihoda entitetima, koje donosi Upravni odbor UIO. U tom smislu Uprava je do sada sprovela sve u skladu sa važećom legislativom. Naravno, odluke koje UO nikad nije usvojio nisu ni mogle biti sprovedene, jer nisu postojale – rekao je Kovačević.

PRIHODI VEĆI ZA 292 MILIONA

ZA sedam meseci 2019. godine UIO BiH prikupio je 4,558 milijardi KM prihoda od indirektnih poreza ili 292 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine. – Nakon povrata PDV od 882 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodelu korisnicima za period januar-jul bili su 3,676 milijardi KM, ili 200 miliona KM više nego u istom pro- šlogodišnjem periodu – saopštio je UIO. Za finansiranje zajedničkih institucija BiH za sedam meseci ove godine doznačeno je 432 miliona KM, Republici Srpskoj 812 mili- ona KM, Federaciji BiH 1,654 milijarde KM, a Brčko distriktu 103 miliona KM.

Izvor: novosti.rs

MD MONTEL