„Мајка Отаџбина“ се подмлађује: Реконструкција џиновског споменика

JP Putevi Brcko
Споменик је толико велики да су радници неочекивано открили много тога занимљивог унутар огромне статуе.

Споменик „Мајка Отаџбина зове“ у Волгограду је фантастичан у сваком погледу. Висок је 85 метара. То је највиша статуа у Европи и најпознатији споменик Другог светског рата у Русији. Толико је импозантан да су и радови на његовој реконструкцији сами по себи крајње необични.

Ово је најсвеобухватнија реконструкција монумента откако је подигнут 1967. године.

И раније је било таквих радова. Инжењери су 1972. године морали да замене мач јер се испоставило да је сувише тежак и представља опасност по читаву конструкцију.

Данас грађевинци посебну пажњу посвећују пукотинама на ногама, рукама и одећи статуе. Уједно постављају на њене очи заштиту од птица и „чисте“ јој зубе. Очекује се да ће после рестаурације статуа изгледати лепше и „свежије“.

Размере споменика су толико велике и радови су толико обимни да су радници неочекивано дошли до многих занимљивих открића. „Док смо обављали радове унутар статуе пронашли смо целе просторије пуне отпада које су конструктори тако оставили 1967. године. Нашли смо и 1.200 рубаља које су оставили радници када су вршили реконструкцију 2010. године“, прича руководилац радова Владимир Антонов.

Планирано је да се радови заврше 2020. године уочи 75-годишњице Дана Победе у Великом отаџбинском рату који се празнује 9. маја.

Ова монументална статуа подигнута је 1967. године у граду који се раније звао Стаљинград. Споменик је алегорична слика Отаџбине која позива свој народ да протера агресоре – нацистичку Немачку и њене савезнике.

Посвећен је чувеној Стаљинградској бици, једном од најважнијих догађаја Другог светског рата.

Преко 35.000 совјетских војника је сахрањено у заједничкој гробници меморијалног комплекса у чијем центру стоји монумент „Мајка Отаџбина зове“.

Legion Media

Извор: рбтх

MD MONTEL