Срби у Америци и Канади одали почаст страдалима у „Олуји“

JP Putevi Brcko

У свим храмовима српске православне цркве у Америци и Канади у недељу је служен парастос за српске жртве у ратовима са краја 20. века.

У Чикагу, где живи најбројнија српска заједница у Америци, комеморације су организовала удружења која окупљају крајишке Србе. Удружење крајишких Срба „Прело“ је приказало изложбу са црном статистиком страдања Срба у Хрватској, док су „деца  из колоне“ говорила своја сећања на егзодус и страхове које и данас носе. Сабор крајишких Срба је приказао документарни филм о хрватској војној акцији „Олуја“.

У Нијагари у Канади парастос и комеморацију је организовало Српско друштво „Кордун“. Како је истакао потпредседник тог друштва Илија Јањанин сваки почетак августа су дани туге и сећања када је читав један народ протеран, а они што су остали били су мета стравичних злочина.

-Више од пола милиона Срба више се не налази у својим кућама и на својој земљи. Нажалост многи су убијени. Егзодус Срба из Хрватске је драстичан пример етничког чишћења у 20. веку који се у свету прећуткује – истакао је генерални конзул Републике Србије у Торанту Василије Петковић.

У Виндзору је Српско друштво „Сава Мркаљ“ парастос и комеморацију организовало у парохији Свете Петке.

Извор: срби.хр

MD MONTEL