НАСА прихватила пројекат генија из Брода

JP Putevi Brcko

Америчка свемирска Агенција НАСА прихватила је од тринаестогодишњег дјечака Дејана Лукића из Брода, пројекат „Нано сателита“, који пружа интернет и мобилну конекцију с висине од 500 километара.

По пројектном задатку, Дејан има обавезу да до маја 2020. изгради „нано сателит“ о свом трошку, који ће крајем истог мјесеца Наса, лансирати у земљину орбиту.

Основац Дејан Лукић, од своје пете године самостално ради на компјутеру. Све је почело од видео игрица. Интересовање за информатику, физику и астрономију пробудили су му мајка и дјед. Најдрже књиге су му о раду и патентима Томаса Едисона и Николе Тесле. Пројекат нано сателита, нова је димензија у његовом младом животу.

„Ради се о комуникационом сатетлиту, у ниској земљиној орбити. Оне је кјубсет величине, 10х10х10 центиметара. Напаја се помоћу соларних панела. Одатле се пуне батерије. Он комуницира са другим сателитима у вишој орбити. И те податке враћа назад на земљу, кроз те друге сателите“, рекао је Лукић.

Када је прошао на избору од 706 кандидата, ситуација је постала озбиљна.

„Па имао сам наравно мало сумње, али поред негативних мисли, имају и оне добре. Колико вас је учествовало у конкурсу и колико вас је прошло? Па било је 706 учесника, а 36 је изабрано у даљи циклус за лансирање“, рекао је Лукић.

Када је у кући рекао да ће на Насин конрус, пријавити пројекат „Нано сателита“, нису га озбиљно схватали.

„Јесмо на слатким мукама, што се тиче финансија. Мало већим мукама. Доста је народ погрешно схватио. Да је све платила НАСА. НАСА је платила лиценцу, али није платила израду самог сатетлита. То је на нама“, истакла је мајка Дијана Ждрања.

Дејан живи с мајком, баком и дједом Миленком Ждрањом, који је иначе дипломирани инжењер електортехнике. Сви имају нови изазов.

„Морате тај сателит дигнути на 500 километара висине. То ће радити америчка ракета флакон, као секундарни терет. Не само то, већ и од осталих кандидата и тај сателит, мора орбитирати око планете одређеном брзином. Брзина је јако велика, око километар у секунди“, додаје Лукин деда Миленко Ждрања.

Дејан нема новца за овакав подухват. Мајка не ради, а дјед је професор у средњој школи. За пројекат изградње „нано сателита“ није потребна специјална лабораторија, али јесте новац. Сви, каже начелник Брода Илија Јовичић, морају имати слуха, јер он представља и Брод и Републику Српску.

„Због тога ћемо ми да видимо шта је то потребно да се идеја, који је млађани Лукић доставио, шта треба да се материјализује и који је то ниво и износ потребних средстава да се оно што је у програму направи“, нагласио је Јовичић.

Дејан Лукић, има само 13 година. А његов примјер је вјероватно за наук, многима од нас, да свако може досањати своје снове, ако их искрено и с вјером у успјех сања.

Извор: РТРС

MD MONTEL