„БОРИМО СЕ ЗА РАДНА МЈЕСТА“ Шпедитери и превозници на Рачи ПРОТЕСТУЈУ због изградње новог терминала

JP Putevi Brcko

Шпедитери и аутопревозници на граничном прелазу Рача и данас протестују.

Обуставили су рад због, како тврде, намјере Управе за индиректно опорезивање БиХ да уклони постојећи терминал на Рачи и на другој локацији направи нови.

Из Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС упозоравају да би пресељење повећало трошкове и угрозило њихово пословање.

Траже хитан састанак са надлежнима и побољшање рада на царинском терминалу на Рачи. Протест ће наставити док се не испуне њихови захтјеви.

Предсједник Удружења аутопревозника РС Никола Грбић каже да аутопревозници и шпедитери неће пристати на измјештање постојећег царинског терминала на нову локацију.

Грбић подсјећа да је у изградњу граничног прелаза и царинског терминала прије 14 година Европска унија уложила 11,5 милиона евра, те је каже, гашење овог терминала, због личних интереса појединаца недопустиво.

– Са надлжнима можемо искључиво говорити о побољшању услова на овом терминалу. Тражимо да се гранични прелаз и терминал очисте и уреде, обезбједе бољи хигијенски услови. УИО је дужна по статуту да одржава овај терминал. Имају та средства и сумњамо да је он у ово стање доведен намјерно – каже Грбић.

Према ријечима Радмиле Копривице, шпедитери на овом терминалу ураде годишње око 60.000 царинских декларација, вриједности око 3 милиона марака. Пресељење на нову локацију повећало би трошкове пословања, издатке шпедитерима, превозницима и увозницима, каже Копривица.

– Процјењујемо да би од нас 150, двије трећине радника остало без посла. А већина нас живо и издражава породице од ове плате. Борићемо се за своја радна мјеста – каже Копривица.

Енес Мачак из Завидовића аутопревозничким послом бави се 23 године. Ни он не одобрава иницијативу да се се царински терминал на Рачи измјести на нову локацију.

– Зашто да терминалске услуге плаћамо дупло, зашто да трошимо и вријеме? Просто ће сви који могу ићи на друге прелазе – каже Мачак.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ спремни су да саслушају и размотре захтјеве шпедитера који послују у Царинској испостави Бијељина .

Образлажу да новац од плаћања царинског терминала, који по теретном моторном возилу износи 40 КМ, иде на јединствени рачун Управе.

Та средства распоређују се корисницима као и сви остали приходи по основу ПДВ, акциза, царина и путарина, те се не може усмјерити на побољшање услова на овом терминалу, појашњава портпарол Ратко Ковачевић.

– У поступак пресељења царинског терминала ушло се због бројни жалби привредне и локалне заједнице које се односе на нефункционалност овог терминала. Ми смо њихове захтјеве добили и чим се стекну услови организоваћемо састанак на којем ћемо покушати наћи прихватљиво решење. Сматрамо да не постоји било каква потреба за блокадама – каже Ковачевић.

Из Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС кажу да ће истрајати у својим захтјевима. Спремни су и на радикалније мјере.

Извор: српскакафе/СРМ

MD MONTEL