Дан младих у БиХ се дочекује у атмосфери масовног одласка и незапослености

JP Putevi Brcko

Док је у другим земљама 12. аугуст, Међународни дан младих посвећен трансформацији образовања и новим технологијама, у БиХ се дочекује у атмосфери масовног одласка, незапослености и ускраћивања основних људских права, саопштио је Институ за развој младих КУЛТ, преноси Анадолија.

„И ове као и претходних година БиХ га обиљежава у озрачју непоштивања закона и недостатка стратешких докумената, пребројавању оних који одлазе и набрајању разлога зашто то чине. У међувремену конкретна рјешења изостају“, наводе из Институа поводом Међународног дана младих.

Подсјећају да БиХ нема закон о младима БиХ на државном нивоу, а у ентитетима се не имплементира у пуном капацитету.

„На државном нивоу нема ни стратешког докумената за младе. Стратегије нема нити у ентитету Федерација БиХ, а Брчко Дистрикт прву стратегију требао би почети радити у овој години. У Репубилци Српској стратегије се усвајају годинама, али се поставља питање колико се примјењују. Жели ли онда БиХ зауставити одлазак младих? Најављују се израде докумената, покрећу тематске сједнице, отварају питања на локалном нивоу, али гђе су рјешења?“, наводе из Института.

Институт за развој младих КУЛТ покренуо је почетком године кампању #нецудаидем како би скренуо пажњу представника власти и надлежних институција на свакодневне изазове младих, али и проблем масовног одласка ове популације.

Кампања не заговара останак или одлазак младих, већ указује на неопходност стратешког ђеловања у креирању амбијента за младе људе у Босни и Херцеговине из којег неће имати жељу да одлазе и у којем ће дати допринос и остварити свој пуни потенцијал.

Коначан циљ је мотивисати надлежне на предузимање конкретних мјера у рјешавању проблема одласка младих са којим се БиХ посљедњих година суочава.

„Млади у овој држави, како кажу, требају сигурност и перспективу. Требају активне политике које ће дугорочно одређивати мјере које дефинишу позитивне приступе областима које су њима најближе и најзначајније. Мјере које ће дефнисати бољи образовни систем, приступ тржишту рада, стамбену политику, сигурност. Шта то у пракси значи? Стратешки приступ значи да се активне мјере запошљавања неће доносити на годишњем нивоу. Да ће млад човјек у овој земљи знати да ће му и нередне године држава пружити подршку у рјешавању стамбеног питања, а не да такве одлуке овисе о тренутној владајућој структури и њеној наклоности ка овој популацији. Да ће образовање моћи примијенити и да се неће плашити пријавити корупцију“, наводе из Института.

Тврде да ће тада БиХ имати амбијент у којем ће млада особа жељети живјети и доприносити.

Извор: Н1

MD MONTEL