ХРВАТСКА ЈЕ ДАНАС ЗВАНИЧНО ПРИЗНАЛА ДА ЈЕ ТЕСЛА СРБИН

JP Putevi Brcko

Министар културе Хрватске из ХДЗ Нина Обуљен Коржинек данас је, коментаришући изјаву свог српског колеге о својатању Николе Тесле, изјавила да се “Хрватска с поштовањем сећа Тесле не покушавајући да негира његово порекло”.
.
Хрватска енциклопедија за Николу Теслу наводи да је био амерички и хрватски изумитељ српског порекла. Тесла је рођен у Хрватској, у Хрватској се школовао и из Хрватске је отишао даље у свет.
.
СВЕ НЕТАЧНО, Тесла је рођен 1856. године у Смиљану/Аустрија – ТАДА ХРВАТСКА НИЈЕ НИ ПОСТОЈАЛА)
.
Школовао се у Аустрији, Чешкој, Мађарској, Француској и затим отишао у Сједињене Америчке Државе. Један је од највећих изумитеља, човек који је мењао свет и који је повезница између држава и култура у којима је живео.
.
Никола Тесла за себе је изјавио да се поносио српским пореклом и хрватском домовином – истакнула је она, мада Тесла никада ништа ни приближно није изјавио.
.
Министарство културе и информисања Србије саопштило је у петак да најоштрије осуђује недопустив покушај Хрватске да присвоји научника Николу Теслу, којег целокупна светска јавност препознаје и памти као СРБИНА који је велики део живота провео у Америци.
.
Тесла је сахрањен уз песму “Тамо далеко”, по сопственој жељи и НИКАДА није изјавио да се “поноси Хрватском као својом домовином”, што је и логично, јер једина Хрватска која је постојала у Теслино време била је усташка НДХ пред крај његовог живота.

Извор: Скривена Историја Срба

MD MONTEL