БЕОГРАД НИЈЕ ЗАБОРАВИО СВОЈЕ ЛЕГЕНДЕ: Улице на Звездари и у Миријеву добили глумачки великани! ИСПРАВЉЕНА И ЈЕДНА ВЕЛИКА НЕПРАВДА!

JP Putevi Brcko

Вест да Ђуза добија улицу посебно је обрадовала његовог најбољег другара Власту Велисављевића

Двадесетак улица у Београду добило је називе по великанима српске културе и глумишта Бати Стојковићу, Бори Тодоровићу, Соњи Савић, Властимиру Ђузи Стојиљковићу, Николи Симићу, Пери Краљу, Радету Марковићу, Миодрагу Павићу, Светлани Велмар Јанковић, Радмили Савићевић, Ружици Сокић и Марији Црнобори.

Без велике помпе одлука је донета још крајем прошле године на седници Скупштине града Београда. Улице на Звездари и насељу Миријево су недавно и промениле називе, што је важно с обзиром на то да сви ти великани имају одређену везу с овим деловима града.
Вест да Ђуза добија улицу посебно је обрадовала његовог најбољег другара Власту Велисављевића.

– Ђузина прва супруга Олгица је становала на Миријеву. Он је њу сваке ноћи пратио кући. Није тада било трамваја. Носио је увек камење у џеповима јер су га стално нападали кучићи – присетио је Власта.
У непосредном комшилуку биће и Улица Предрага Пепија Лаковића.
– У Олгу је био заљубљен и Пепи, а умало се није удала за Љубу Тадића (исто добио улицу у крају, прим. аут.) Срећан сам што ће и Стева Жигон имати свој сокак. Могли су да му дају неку око Сајма. Он је ту живео као момак код Јелениног оца – објашњава Власта.
Улицу је добио и Петар Банићевић, по коме носи име награда за најбољег младог глумца Народног позоришта.

– Распитивао сам се да ли је и где мој Пера добио улицу, јер је тај предлог прошао прошле године. Једва сам ушао у траг и обрадовао се вешћу да ће читав низ улица на Звездари и Миријеву бити посвећене Бати Стојковићу, Гидри, Жигону, Љуби Тадићу, Пери Краљу, Бори Тодоровићу, Соњи Савић, Николи Симићу. Некад су се дружили, а сад су опет заједно – поручује Божидар Манојловић, Перин братанац.
У Перином комшилуку биће Никола Симић.

– Уметник као Никола заслужује да има улицу. Прво је добио своју ложу на Теразијама, а сада има и улицу – каже за Курир његова велика пријатељица Милена Васић.
Глумица Ружица Сокић једина ће имати улицу на Палилули, где је њена породица живела годинама.

Исправљена неправда: Гидра добио улицу после 25 година

Највише је на своју улицу у Београду чекао Драгомир Бојанић Гидра. Породица је ову вест чекала више од 25 година. Смењивале су се власти, а нико није имао разумевања да чувеном Хер Жики додели улицу. Занимљиво је да је и његов партнер Марко Тодоровић, односно пријатељ Милан, само један од великана који ће имати и своје улице.

Извор: Курир

MD MONTEL