BEOGRAD NIJE ZABORAVIO SVOJE LEGENDE: Ulice na Zvezdari i u Mirijevu dobili glumački velikani! ISPRAVLJENA I JEDNA VELIKA NEPRAVDA!

KOLUBARA Brčko

Vest da Đuza dobija ulicu posebno je obradovala njegovog najboljeg drugara Vlastu Velisavljevića

Dvadesetak ulica u Beogradu dobilo je nazive po velikanima srpske kulture i glumišta Bati Stojkoviću, Bori Todoroviću, Sonji Savić, Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, Nikoli Simiću, Peri Kralju, Radetu Markoviću, Miodragu Paviću, Svetlani Velmar Janković, Radmili Savićević, Ružici Sokić i Mariji Crnobori.

Bez velike pompe odluka je doneta još krajem prošle godine na sednici Skupštine grada Beograda. Ulice na Zvezdari i naselju Mirijevo su nedavno i promenile nazive, što je važno s obzirom na to da svi ti velikani imaju određenu vezu s ovim delovima grada.
Vest da Đuza dobija ulicu posebno je obradovala njegovog najboljeg drugara Vlastu Velisavljevića.

– Đuzina prva supruga Olgica je stanovala na Mirijevu. On je nju svake noći pratio kući. Nije tada bilo tramvaja. Nosio je uvek kamenje u džepovima jer su ga stalno napadali kučići – prisetio je Vlasta.
U neposrednom komšiluku biće i Ulica Predraga Pepija Lakovića.
– U Olgu je bio zaljubljen i Pepi, a umalo se nije udala za Ljubu Tadića (isto dobio ulicu u kraju, prim. aut.) Srećan sam što će i Steva Žigon imati svoj sokak. Mogli su da mu daju neku oko Sajma. On je tu živeo kao momak kod Jeleninog oca – objašnjava Vlasta.
Ulicu je dobio i Petar Banićević, po kome nosi ime nagrada za najboljeg mladog glumca Narodnog pozorišta.

– Raspitivao sam se da li je i gde moj Pera dobio ulicu, jer je taj predlog prošao prošle godine. Jedva sam ušao u trag i obradovao se vešću da će čitav niz ulica na Zvezdari i Mirijevu biti posvećene Bati Stojkoviću, Gidri, Žigonu, Ljubi Tadiću, Peri Kralju, Bori Todoroviću, Sonji Savić, Nikoli Simiću. Nekad su se družili, a sad su opet zajedno – poručuje Božidar Manojlović, Perin bratanac.
U Perinom komšiluku biće Nikola Simić.

– Umetnik kao Nikola zaslužuje da ima ulicu. Prvo je dobio svoju ložu na Terazijama, a sada ima i ulicu – kaže za Kurir njegova velika prijateljica Milena Vasić.
Glumica Ružica Sokić jedina će imati ulicu na Paliluli, gde je njena porodica živela godinama.

Ispravljena nepravda: Gidra dobio ulicu posle 25 godina

Najviše je na svoju ulicu u Beogradu čekao Dragomir Bojanić Gidra. Porodica je ovu vest čekala više od 25 godina. Smenjivale su se vlasti, a niko nije imao razumevanja da čuvenom Her Žiki dodeli ulicu. Zanimljivo je da je i njegov partner Marko Todorović, odnosno prijatelj Milan, samo jedan od velikana koji će imati i svoje ulice.

Izvor: Kurir

MD MONTEL