Свјетски феномен у БиХ: Близанци освојили град

JP Putevi Brcko
Бужим, град на севјерозападу Босне и Херцеговине, оправдано носи епитет град близанаца. Од око 20.000 становника, тренутно је око 200 близанаца. Сама чињеница, да је у четири ратне године рођен 21 пар, говори да је Бужим град са највише близанаца у региону.

Како говоре Бужимљани, постала је пракса да се, умjесто ишчекивања мушког или женског дjетета, у овом граду ишчекују близанци. Готово свуда ћете у овом градићу срести близанце.

– Има једнојајчаних, двојајчаних, истополних или оба пола. Свака друга кућа има близанце – говори за „Аваз“ Шефика Алџић. И сама има двије ћерке, близнакиње, Сару и Лару које имају по 11 година.

Тренутно, у самом центру Бужима очекује се рођење близанаца, а један пар је рођен прошлог мјесеца. Неки од њих су се раселили, али редовно се враћају у родни град, па је у плану годишња организација дружења близанаца у Бужиму.

– Биће поднијета и иницијатива да се постави табла на улазу у град, на којој ће писати Бужим, витешки град и град близанаца – најављују Бужимљани.

После тога, како говоре, планирају и оснивање удружења близанаца, чији ће предјседник бити близанац. Ранија медицинска истраживања су показала да је тај феномен везан за жене, а не за мушкарце.

Извор: Вестионилне
MD MONTEL