Ако радите ноћу, ове намирнице ће да вас држе дуже будним

JP Putevi Brcko

Ако на послу радите трећу смјену, сигурно вам тешко пада да останете будни. Радницима који раде трећу смјену препоручује се да при руци имају неке слане грицкалице, умјесто да једу обилан оброк на послу.

Умјесто оброка који је обилан и који ће вас само успорити, боље је да имате неке слане грицкалице уз себе.

У првом истраживању ове врсте на Универзитету Јужна Аустралија, научници су испитивали како навике у исхрани утичу на радне способности. Открили су да грицкалице најбоље дјелују на оне који раде ноћне смјене, умјесто да једу сендвиче и кувани оброк. Њихове реакције су биле брже, највјероватније зато што их је обилан оброк чинио да се осјећају тромо и поспано.

Учесници су јели сир и крекере, као и переце. Милиони запослених који раде ноћне смјене изјавили су да је њихов начин исхране поремећен зато што су навикли да једу током ноћне смјене. У истраживању су учествовале медицинске сестре које су због посла често гојазне, пише Дејли мејл. Све више грана индустрије ослања се на то да им радници раде ноћне смјене, а они често једу када су на послу да не би заспали.

Током недељу дана 44 учесника без здравствених тегоба, који нису ноћни радници, подијељени су у три групе које су се другачије храниле. Посматрани су у лабораторији у којој су морали да остану будни током ноћи. Једна група је јела обилан оброк у поноћ, а једна је добила грицкалице као што су сир, јабуке или мусли. Једној групи није уопште дата храна, већ су они само вечерали око 22 часа.

Радили су доста тестова способности, а они који су јели грицкалице били су буднији од осталих. Њихове реакције су биле брже, имали су мање удеса у саобраћају за разлику од осталих. Чак су и они који нису ништа јели били успјешнији од оних који су имали обилан оброк.

Када имате обилан оброк постајете поспани зато што ваше тијело добија задатак да вари храну. Јабука и мусли су били много пријатнији за стомак од обилног оброка, па се препоручује да умјесто сендвича, ако радите ноћу, понесете грицкалице.

Извор: Б92

MD MONTEL