Ako radite noću, ove namirnice će da vas drže duže budnim

KOLUBARA Brčko

Ako na poslu radite treću smjenu, sigurno vam teško pada da ostanete budni. Radnicima koji rade treću smjenu preporučuje se da pri ruci imaju neke slane grickalice, umjesto da jedu obilan obrok na poslu.

Umjesto obroka koji je obilan i koji će vas samo usporiti, bolje je da imate neke slane grickalice uz sebe.

U prvom istraživanju ove vrste na Univerzitetu Južna Australija, naučnici su ispitivali kako navike u ishrani utiču na radne sposobnosti. Otkrili su da grickalice najbolje djeluju na one koji rade noćne smjene, umjesto da jedu sendviče i kuvani obrok. Njihove reakcije su bile brže, najvjerovatnije zato što ih je obilan obrok činio da se osjećaju tromo i pospano.

Učesnici su jeli sir i krekere, kao i perece. Milioni zaposlenih koji rade noćne smjene izjavili su da je njihov način ishrane poremećen zato što su navikli da jedu tokom noćne smjene. U istraživanju su učestvovale medicinske sestre koje su zbog posla često gojazne, piše Dejli mejl. Sve više grana industrije oslanja se na to da im radnici rade noćne smjene, a oni često jedu kada su na poslu da ne bi zaspali.

Tokom nedelju dana 44 učesnika bez zdravstvenih tegoba, koji nisu noćni radnici, podijeljeni su u tri grupe koje su se drugačije hranile. Posmatrani su u laboratoriji u kojoj su morali da ostanu budni tokom noći. Jedna grupa je jela obilan obrok u ponoć, a jedna je dobila grickalice kao što su sir, jabuke ili musli. Jednoj grupi nije uopšte data hrana, već su oni samo večerali oko 22 časa.

Radili su dosta testova sposobnosti, a oni koji su jeli grickalice bili su budniji od ostalih. Njihove reakcije su bile brže, imali su manje udesa u saobraćaju za razliku od ostalih. Čak su i oni koji nisu ništa jeli bili uspješniji od onih koji su imali obilan obrok.

Kada imate obilan obrok postajete pospani zato što vaše tijelo dobija zadatak da vari hranu. Jabuka i musli su bili mnogo prijatniji za stomak od obilnog obroka, pa se preporučuje da umjesto sendviča, ako radite noću, ponesete grickalice.

Izvor: B92

MD MONTEL