ВЛАДО ПЕВАО, МИЛО БЕСНЕО: „Тамо далеко, далеко крај мора, тамо је Херцег Нови, тамо је Србија!“ ·

JP Putevi Brcko

Најаву да ће Министарство културе Црне Горе тужити Влада Георгиева због “негирања црногорског идентитета” и национализма изазвала је пажњу јавности, а певач каже да је писати и најављивати кривичне пријаве против организатора хуманитарног догађаја због српских застава порука да Срби нису добродошли.

“Оптужују Србе за своје порекло и лозу. Никад нисам чуо да се било ко побунио кад се на фештама у Боки развије хрватска застава. Мени то никад није засметало. Ко год да је “Тамо далеко” повезао са мржњом треба да пропадне у земљу од стида, а одатле затим да потражи озбиљну лекарску помоћ. Ја сам рођени Новљанин и Црну Гору волим као једно од моја два ока у глави. Господо, престаните да вређате. Зауставите се кад осетите да ће имало мржње изаћи из вас”, рекао је Георгиев.

Кривичне пријаве које је Министарство културе Црне Горе најавило против организатора и учесника хуманитарног концерта “За наше Косово и Метохију” одржаног у уторак у Херцег Новом у оквиру традиционалне манифестације “Трг од ћирилице” стављају на терет учесницима и организаторима кршење низа чланова – истицање симбола других држава, скрнављење државне химне и истицање политичких и националистичких порука.

Власт у Црној Гори погодило је јавно истицање српске заставе и репертоар српских песама.

Репертоаром су доминирале песме посвећене Косову – Ивана Жигон и “Косовско божури” извели су нумеру “Видовдан”, Даница Црногорчевић песму “Сини јако сунце са Косова”, а група 357 оду “Христе Боже”.

Иначе, ова хуманитарна манифестација у Херцег Новом изазвала је оштру полемику владајуће ДПС и опозиционих Праве Црне Горе и Демократског фронта, док је Министарство културе најавило пријаву против организатора због, како су навели, истицања симбола других држава, скрнављења званичне химне и политичких и националистичких порука.

И док из општинског одбора ДПС-а у Херцег Новом наводе да је реч о политичком скупу после којег је Србија “све даље и даље”, из Праве Црне Горе их питају коме је намењена та порука и са ким се обрачунава “локална квазиелита владајуће странке”.

Из Демократског фронта поручују да је реакција ДПС израз беса и немоћи јер нису успели да “сломе традиционалну Црну Гору”, као и да им посебно смета помињање српског народа на КиМ јер је, како наводе, ДПС једна од послуга великоалбанске политике.

Манифестација “Трг од ћирилице” одржана је на Канли кули у Херцег Новом у организацији хуманитарне организације “Делије”.

Извор:курир, независни.рс

MD MONTEL