Младе у туђину гурају ниске плате и неизвјесност

KOLUBARA Brčko

Из Бањалуке смо се супруг и ја прије двије године преселили у Беч. Наравно, недостаје нам завичај, али је положај младих, када је ријеч о запослењу, платама и осталим параметрима, овдје неупоредиво бољи у односу на БиХ.

Рекла је то за “Независне” Виолета Летић (31) поводом 12. августа, Међународног дана младих, који је у БиХ обиљежен указивањем на бројне проблеме – једне мучи незапосленост, а друге, који раде, ниске плате и неизвјесност да ће то радно мјесто сачувати.

Из Института за развој младих КУЛТ истичу да је Међународни дан младих у другим земљама посвећен трансформацији образовања и новим технологијама, а у БиХ је дочекан у атмосфери масовног одласка, незапослености и ускраћивања основних људских права.

“И ове, као и претходних година, БиХ га обиљежава у озрачју непоштивања закона и недостатка стратешких докумената, пребројавању оних који одлазе и набрајању разлога зашто то чине. У међувремену конкретна рјешења изостају”, рекли су из Института за развој младих КУЛТ.

Никола Стјепановић, предсједник Омладинског савјета РС, рекао је за “Независне” да се положај младих поправио у односу на ранији период, али, судећи по његовим ријечима, то није довољно.

“Рецимо, локалне заједнице треба да израде локалне омладинске политике, да раде на квалитетном провођењу слободног времена младих, на побољшању њиховог образовања”, рекао је Стјепановић те додао да је незапосленост један од горућих проблема који муче младу популацију.

Поводом обиљежавања Међународног дана младих, у Бањалуци је јуче одржан округли сто о предстојећој реформи републичког образовања, а поручено је да је она потребна ради побољшања његовог квалитета, увођења нових технологија и више практичне наставе те снажнијег повезивања са тржиштем рада.

Бранка Малешевић, помоћник министра за породицу, омладину и спорт Српске, рекла је да се млади, према неким ранијим анкетама, жале управо на неповезаност система образовања са тржиштем рада, мањак практичне наставе и преопширну теоријску наставу, што отежава њихово запошљавање након школовања. Подсјетила је да Влада ради на пројектима подршке запошљавању младих предузетника до 35 година те да је ове године планирано запошљавање 770 приправника путем пројеката Завода за запошљавање.

Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, рекао је да нашим политичарима треба да буде приоритет ко ће овдје остати, а не подјела фотеља.

Поводом 12. августа – Међународног дана младих, из Савеза самосталних синдиката БиХ позвали су све надлежне да учине додатни напор да БиХ учине земљом у којој ће младост остајати и радити, развијати се и напредовати.

“Велика стопа незапослености, образовни систем који није усклађен са потребама тржишта рада, несигурна радна мјеста и недовољна примања, свакодневно младе људе тјерају да бољу и сигурнију садашњост, али и будућност траже у земљама западне Европе или на другим континентима”, поручили су синдикалци.
Након школе зарадиће дневницу

Фочански тим Асоцијације средњошколаца у БиХ осликаће мурал код Аква парка “Ушће” са мотивом крила, поводом Међународног дана младих.

Ова асоцијација, која од краја 2017. године има и тим у Фочи, постала је препознатљива по “социјалном дану”, акцији средњошколаца којом један дан у школи мијењају радним даном, зарађујући новац којим финансирају своје активности.

У фочанском тиму Асоцијације средњошколаца у БиХ наводе да још нису успјели да се договоре са школом и ресорним министарством о одсуствовању са часова, тако да дневницу зарађују у другој смјени након школе.

Извор: Независне

MD MONTEL