Јавио се Молдавац због којег је Србија дисквалификована: ”Изгубио сам равнотежу…”

KOLUBARA Brčko

Андреј Стурмилов послао је писмо адресеирано на АСС и на ЕА, а Бранковић тражи да се поново врати комисија која ће моћи накнадно да разматра спорне одлуке

Велика се прашина дигла након посљедње дисциплине на недавно завршеном Купу Европе у атлетици када је српска штафета 4×400м дисквалификована након наводне употребе прекомјерне силе. Прошло је неколико дана а онда је стигло писмо Молдавца у коме каже да ”инцидента” није ни било.

Андреј Стурмилов је момак о коме се прича претходних недељу дана. Пољседњи чалн молдавске штафете 4×400м пред сам крај је остао без снаге, док је српски 400 метраш Бошко Кијановић силовито кренуо у финиш и до првог мјеста. А онда је дошло до гурања и срамне одлуке судија да дисквалификују нашу репрезентаицју, као да је ријеч о безконтактном спорту а не спорту гдје је редовна појава гурање на тркама на дуже стазе. На тим тркама нико никад није био дисквалификован за овакав интензитет.

Одлуку о дисквалификацији Србије донијела је трочлана комисија састављена од једног Финца, Норвежанина и Нијемца. Одлуку о одузимању бодова покренуо је Финац Аеро Кулмал.

Директор АСС-а Слободан Бранковић обратио се предсједницима ИААФ-а и европске атлетике Себастијану Коу, односно Свен Арне Хансену, тражећи да се Финац најсроже казни, али и да се поново врати комисија који ће накнадо преиспитивати спорне тренутке са такмичења.

Та институција је некада постојала па је укинута, тако да након гласања трочлане комисије која се налази на стадиону, не постоји никаква могућност накнадне промјене одлуке. Тако је атлетика једна од ријетких, ако не и једини спорт, који нема вишу инстанцу која ће мирне главе, ван спортског борилишта, разматрати спорне одлуке, погледати све доказе свих страна и правично пресудити на осново свих чињеница.

Након цијеле гунгуле која се догодила на крају Купа Европе, која је проузроковла да  делегација Србије напусти стадион приликом додјеле медаља, челницима АСС-а и европске атлетике обратио се лично споменути Молдавац, Андреј Стурмилов.

Писмо преносимо у цјелости:

Ја, Стурмилов Андреј, атлетичар Републике Молдавије (400 метара) у недељу 11. августа наступио сам у штафети 4 x400 метара у Трећој лиги Европског првенства у Скопљу.

Био сам на четвртој измени. У овој фази догодио се инцидент између мене и атлетичара из Србије. У посљедњих 100 м српски спортиста трчао је иза мене с моје десне стране када сам изгубио равнотежу и истрчао испред њега због чега смо се сударили.

У овој ситуацији немам замерки на српског атлетичара нити на њихов савез у цјелини.

Извор: atlexrs.com

MD MONTEL