Javio se Moldavac zbog kojeg je Srbija diskvalifikovana: ”Izgubio sam ravnotežu…”

KOLUBARA Brčko

Andrej Sturmilov poslao je pismo adreseirano na ASS i na EA, a Branković traži da se ponovo vrati komisija koja će moći naknadno da razmatra sporne odluke

Velika se prašina digla nakon posljednje discipline na nedavno završenom Kupu Evrope u atletici kada je srpska štafeta 4×400m diskvalifikovana nakon navodne upotrebe prekomjerne sile. Prošlo je nekoliko dana a onda je stiglo pismo Moldavca u kome kaže da ”incidenta” nije ni bilo.

Andrej Sturmilov je momak o kome se priča prethodnih nedelju dana. Poljsednji čaln moldavske štafete 4×400m pred sam kraj je ostao bez snage, dok je srpski 400 metraš Boško Kijanović silovito krenuo u finiš i do prvog mjesta. A onda je došlo do guranja i sramne odluke sudija da diskvalifikuju našu reprezentaicju, kao da je riječ o bezkontaktnom sportu a ne sportu gdje je redovna pojava guranje na trkama na duže staze. Na tim trkama niko nikad nije bio diskvalifikovan za ovakav intenzitet.

Odluku o diskvalifikaciji Srbije donijela je tročlana komisija sastavljena od jednog Finca, Norvežanina i Nijemca. Odluku o oduzimanju bodova pokrenuo je Finac Aero Kulmal.

Direktor ASS-a Slobodan Branković obratio se predsjednicima IAAF-a i evropske atletike Sebastijanu Kou, odnosno Sven Arne Hansenu, tražeći da se Finac najsrože kazni, ali i da se ponovo vrati komisija koji će naknado preispitivati sporne trenutke sa takmičenja.

Ta institucija je nekada postojala pa je ukinuta, tako da nakon glasanja tročlane komisije koja se nalazi na stadionu, ne postoji nikakva mogućnost naknadne promjene odluke. Tako je atletika jedna od rijetkih, ako ne i jedini sport, koji nema višu instancu koja će mirne glave, van sportskog borilišta, razmatrati sporne odluke, pogledati sve dokaze svih strana i pravično presuditi na osnovo svih činjenica.

Nakon cijele gungule koja se dogodila na kraju Kupa Evrope, koja je prouzrokovla da  delegacija Srbije napusti stadion prilikom dodjele medalja, čelnicima ASS-a i evropske atletike obratio se lično spomenuti Moldavac, Andrej Sturmilov.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Ja, Sturmilov Andrej, atletičar Republike Moldavije (400 metara) u nedelju 11. avgusta nastupio sam u štafeti 4 x400 metara u Trećoj ligi Evropskog prvenstva u Skoplju.

Bio sam na četvrtoj izmeni. U ovoj fazi dogodio se incident između mene i atletičara iz Srbije. U posljednjih 100 m srpski sportista trčao je iza mene s moje desne strane kada sam izgubio ravnotežu i istrčao ispred njega zbog čega smo se sudarili.

U ovoj situaciji nemam zamerki na srpskog atletičara niti na njihov savez u cjelini.

Izvor: atlexrs.com

MD MONTEL