На помолу рјешење за обуставу рада брчанских адвоката

JP Putevi Brcko

Протеклих дана интензивирани су разговори представника Протесног одбора адвоката са сједиштем у Брчко Дистрикту БиХ са представницима извршне и законодавне власти у циљу прекида обуставе рада брчанских адвоката.

Адвокат Мирко Симић, члан Протесног одбора адвоката са сједиштем у Брчком сматра веома важним и битним за престанак обуставе рада брчанских адвоката.

Састанак је одржан у просторијама Скупштине, те су договорени конкретни кораци. Адвокати очекују да ће се ово питање ријешити већ на наредној сједници, која је заказана за половину септембра.

Симић очекује да ће на наредној сједници брчанске Скупштине доћи до измјена закона, а адвокати изузети из процеса фискализације у Брчком, као што је то већ случај са адвокатима у остатку БиХ. На тај начин би дошло до поновног активирања услуга брчанских адвоката што би смањило гомилање већег броја судских предмета.

Он очекује да би рок од годину дана након доношења скупштинске одлуке о изузећу адвоката из система фискализације у Брчком био довољан да се овај цјелокупан поступак заврши.

Подсјетимо, рад судова и Тужилаштва у Брчком отежан је након што су крајем априла ове године адвокати зауставили рад и заступање у поступцима пред судовима и органима управе због фискализације.

Брчански адвокати одлуку о обустављању рада темеље на одлукама адвокатских комора ентитета и истичу да фискализација ове дјелатности не постоји ни у већини европских земаља.

С.Алагић

MD MONTEL