Зворник: Мост краља Александра у новом руху

JP Putevi Brcko

Почела реконструкција ћуприје између Зворника и Малог Зворника. Током извођења радова аутобуси ће превозити путнике од Зворника и Малог Зворника до моста у Каракају.

Дуго најављивана реконструкција Моста краља Александра Првог Карађорђевића, који спаја Зворник у Републици Српској и Мали Зворник у Србији, почела је измештањем телекомуникационих каблова и постављањем скела. Средства за реконструкцију моста који је дуг 150 а широк 7,2 метра, обезбедила је Влада Републике Србије.

Мост који је жила куцавица за ове градове, у саобраћај је 1929. године пустио Александар Карађорђевић и на њему од тада није било значајнијих улагања у реконструкцију.

Надлежни органи БиХ и Србије дали су сагласност да се због извођења радова мост затвори за пешаке на три месеца. За то време општине Зворник и Мали Зворник су обезбедиле аутобусе који ће превозити путнике од Зворника до моста у Каракају односно од Малог Зворника до граничног прелаза Каракај. Ово је веома битно за скоро пет хиљада путника, углавном ученика и радника, који свакодневно због својих обавеза прелазе мост.

Уговором који су потписали градоначелник Зворника Зоран Стевановић и директор „Еникон градње“ Мирослав Лазаревић, која је извођач радова, предвиђено је да се обави пескарење металне конструкције, замене дотрајали делови, санира један носиви стуб, офарба метална конструкција и постави расвета.

Градоначелник Стевановић је уз захвалност Влади Србије, истакао да је почетак радова значајан дан, а да ће значајнији бити онај када се они заврше и мост буде поново отворен за пешаке.

– Надам се да ће завршетком реконструкције моста заживети споразум између Србије и БиХ, којим би се требало омогућити да мост са важећом путном исправом могу користити сви грађани Србије и БиХ, а не као досад само житељи Зворника и Малог Зворника.

Извор: новости

MD MONTEL