Скоро 500 радника екс-Ју гиганта технолошки вишак: Следе откази уз отпремнину

JP Putevi Brcko

Оно што су први пут одбили, радници бившег СФРЈ гиганта Алуминија су на седници Скупштине Синдиката ипак прихватили.

Нова систематизација радних места њих око 500 проглашава технолошким вишком, али им је осигурана исплата отпремнина. И да могу, многи не би остали јер су услови рада били изузетно тешки.

Раније помињани план покретања производње од 1. септембра је очигледно пропао, али све зависи од кинеске корпорације која се доводи у везу с бившим мостарским гигантом.

„Радници који имају могућност да по новој систематизацији радних места остану запослени у Алуминију, у случају непокретања производње до 1. децембра имаће иста права као и ови који се ових дана проглашавају технолошким вишком“, рекао је председник Скупштине Синдиката Алуминија Ромео Биокшић.

Сам Ромео Биокшић радник је Електролизе, погона чији су сви радници проглашени технолошким вишком.

Здравко Солдо, 37 и по година радник је Алуминија. Тај статус имаће још који дан. Има 60 година и планира да се пријави на Службу за запошљавање.

Недостаје му две године стажа за пензионисање.

„Мој мали је већ отишао за Немачку, мени је касно. Ово је већ решено раније, сад се само без везе свађамо. Ја нисам потписао, али је исто као и да јесам, они су тражили већину. Чекам да ми они уруче отказ и отпремнину. Спавати не могу, а имам и шећер“, казао је Солдо додајући да ни данас не верује да је компанија доживела данашње стање.

Миро Зеленика има петоро деце и једини је запослен у својој породици. Каже како свакодневно зову директоре да им објасне тренутне позиције.

„Шта значе отпремнине, то је који месец. Нема ту неке будућности. Немам кредита, али имам минус на рачуну. Сад сам у недозвољеном минусу, али не бих волео да останем у Алуминију по новим условима. Ја вама не могу дочарати како је ово тежак посао. Доласком овде радник себи потписује смртну пресуду, температура у ћелији је 900 степени“, изјавио је Зеленика.

Радници су сумњичави према плановима Управе, кажу како Ливница не може да ради без Електролизе и да је све вероватно само заваравање јавности.

Подсећамо, некад највећи БиХ извозник, Алуминиј д.д. Мостар, искључен је с електроенергетске мреже 10. јула. Од тог дана траје права драма за његових нешто више од 900 радника.

Извор: б92

MD MONTEL