Члан градског већа Беча: Радна снага из Србије је добродошла

JP Putevi Brcko

Члан Градског већа Беча задужен за финансије, привреду, дигитализацију и међународне односе Петер Ханке истиче да Аустрија подржава Србију на њеном путу у ЕУ.

Тај процес треба да буде интензивиран, казао ја и нагласио да је у Београд допутовао да понуди знање главног града Аустрије.

Ханке, који ће данас имати разговоре са званичницима Града, пре свега са градоначелником др Зораном Радојичићем каже да је допутовао у Београд са поруком да је важно да градови сарађују и да Беч и Београд планирају заједничку будућност.

Према његовим речима, развој се одвија у градовима Европе и важно је да међусобно комуницирају и деле знање.

„Разлог моје посете је да јасно ставимо до знања и понудимо наше знање, јер можемо да учимо једни од других. Беч има много тога што може да покаже“, објаснио је он и изразио уверење да ће сигурно бити дефинисани заједнички пројекти.

Ханке је истакао и значај Бечлија српског порекла за главни град Аустрије, наводећи да они чине шест одсто становништва.

„Ми веома ценимо наше српске суграђане и из захвалности њима нудимо да Београд користи наше знање“, рекао је он.

Указао је да су Срби веома битни и за развој привреде Беча и Аустрије, пре свега када је у питању стручна радна снага, јер су они добро образована радна снага која је потребна Бечу као центру привреде.

Према његовим речима, веома је важно да они остану у Бечу, а радна снага из Србије је добродошла и у ИТ сектору.

Ханке је предао општини Жагубица ватрогасно возило, донацију града Беча, а недељу дана раније градоначелник Беча Михаел Лудвиг Јабуковцу код Неготина уручио је на поклон кола хитне помоћи.

С тим у вези истиче да је Бечу увек човек у средишту пажње и да град помаже тамо где тај човек може бити угрожен.

„Ова два пројекта смо реализовали у кратком року и они су добар пример шта подразумевамо под помоћи суседима. Мислим да можемо да наставимо, али не ради се само о ватрогасним колима и хитној помоћи, већ је важно да образујемо људе и делимо наше знање“, рекао је он.

Подсетио је и да су аустријска предузећа у Србији уложила више од две милијарде евра, чиме је Аустрија међу највећим страним инвеститорима.

„Видимо да се Србија одлично економски развоја. Привредни раст је већи него у западној Европи, а ми у Аустрији и Бечу се налазимо на раскрсници између истока и запада“, рекао је Ханке.

„Можемо да понудимо услуге и знање, али и српске фирме позвати да код нас, на нашем тржишту шире своја пословања и започну нову историју компаније“, додао је.

Извор: б92

MD MONTEL