Откриће научника: Већину гена наслеђујемо од ње, а не од маме и тате!

JP Putevi Brcko

Већина гена које наследимо долази од баке са мајчине стране, открили су научници.

Алехандро Јодоровски, чилеански есејиста објаснио је како утицај баке по маминој страни кључан, те може да прескоћи генерацију и пређе директно од баке на унуке.

Чак и ако не проводите много времена са својом баком по мајци, веза између вас никада не престаје.

Он наглашава како је од све остале родбине, управо она најодговорнија за наследство гена. У просеку делимо 25 одсто ДНК са нашим дедама и бабама.

Истраживање са Универзитета Кембриџ показало је невероватну повезаност са мамином мајком због X-хромозома. Дакле, баке са мамине стране пребацују 25 одсто својих гена унуцима, што им омогућава да наследе њене гене.

Баке по оцу преносе своје X-хромозоме само на своје женске унуке, али не и на мушке. Док бака по оцу има 50 одсто X-везаности за женске унуке, они су 0 0 одсто X-повезани са мушким унуцима.

Деца можда изгледају баш као бака, али чак и кад то није случај, на њима ће увек бити бакин траг: рупице на образима, осмех, боја очију, покрети, начин ходања. Такође, понекад наслеђују структуру костију, мишиће или чак генетске болести од својих дека и бака.

Такође, наслеђују емоционална искуства својих бака по мајци. Емоције које је бака осећала док је била трудна са својом ћерком могу се пренети на њене будуће унуке јер се та информација може забележити у ДНК и остати тамо чак и ако прескаче генерацију.

Извор: Стил.Курир

MD MONTEL