Почела обнова фасада на Тргу младих

JP Putevi Brcko

На централном градском тргу у Брчком почела је реконструкција фасада на зградама које чине амбијенталну цјелину најужег градског језгра, која је изграђена у псеудомаварском стилу.

У канцеларији за управљање јавном имовином дистрикта Брчко кажу да је вриједност радова 154 хиљаде марака, а цјелокупан посао требало би да буде окончан за 60 радних дана.

„Радови подразумијевају замјену столарије, реконструкцију крова и нову фасаду“, каже Јелена Дувњак, шеф Сектора за одржавање при Канцеларији за управљање јавном имовином у Брчком.

Реконснтрукција на овим зградама врши се по први пут за посљедњих 30 година.Ово је једна од три амбијенталне цјелине у Брчком које је неопходно реконструисати да би им се вратио потпун културно-историјски смисао, те су као такве под заштитом државе.

Најужи центар Брчког биће колико-толико уређен и на супротној страни Трга младих, на мјесту гдје је прије рата била самопослуга.

„И за тај захват урађен је пројекат и завршена сва потребна документација, те издвојена средства из буџета за реконструкцију. За ове намјене издвојено је 140 хиљада марака“, истакла је Дувњак.

Иначе, уколико се жели зауставити пропадање објеката који чине амбијенталну цјелину и припадају културно историјском наслеђу у Брчком биће неопходна знатно већа издвајања из буџета.

М. Ђурђевић

MD MONTEL