ПОЧЕО МАРШ “СТАЗАМА ЕГЗОДУСА”

KOLUBARA Brčko

Учесници марша “Стазама егзодуса 2019” кренули су из села Tумаре на Озрену ка насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи, поводом обиљежавања 24 године од прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић рекао је Срни да су се маршу одазвали учесници из Бањалуке, Бијељине, Лакташа, Српца, Прњавора, Вукосавља, Модриче, Дервенте, Петрова Брчког и Добоја.

Он је навео да ће учесници прећи пут дуг 22 километра од Горње Бријеснице, преко Кврга, Малчића, Боровца, Лозне до Стога.

“Ријеч је о `камионском путу` којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора”, рекао је Благојевић.

Час историје биће одржан током одмора на Прокопу.

Након марша, грађани ће се окупити код Цркве Светог Ђорђа у Стогу у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, гдје ће бити служена литургија и положени вијенци.

Вијенци ће бити положени и код споменика и крста подигнутих у знак сјећања на двадесет једног свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

MD MONTEL