Побуна власника легалних апартмана: Букинг вара госте

JP Putevi Brcko

Све више власника апартмана и хотела прстом упире у Букинг, јер се спекулише да чак петина објеката на овој платформи није прошла никакве контроле.

После најновије афере у Хрватској, настале када је група туриста из Француске преко Букинга резервисала луксузну вилу на Хвару (за око 6.000 евра), а на том месту затекли градилиште и запуштен плац, огласили су се и легални изнајмљивачи смештаја у Далмацији.

Како пише „Јутарњи лист“, они истичу да је нелојална конкуренција узела маха, да чак 20 одсто објеката који се оглашавају на популарној туристичкој платформи нема решење о категоризацији и додају да је случај са француским туристима могао да буде избегнут да су ова питања законски регулисана, пише „Политика“.

„Сваки човек има личну карту са подацима о идентитету. За туристички објекат таква лична карта била би решење о категоризацији. Ако питате Букинг зашто су до пре неколико година као основни услов за оглашавање тражили решење о категоризацији, а сада то више не траже, сигурно нећете добити одговор. Разлог је искључиво у њиховом профиту, а последице су управо овакве“, каже власник једног луксузног хотела у Далмацији.

Решење о категоризацији садржи име и презиме власника објекта, доказ о праву располагања кроз власнички лист или уговор о закупу, као и попис опреме. Како се наводи, то је збир свега онога што објекту даје одређени број звездица и показатељ стварног стања у смештају.

Како је објашњено, Букинг на неколико начина долази до профита, а један од њих је провизија од око 20 одсто. Тај део од укупног износа иде директно на рачун компаније када се реализује уплата госта апартмана.

Букинг се нашао и на удару због наводних скривених трошкова у ценама смештаја, па је, из тог разлога, од 1. септембра промењен начин пословања ове платформе, као и сајта Триваго и сличних компанија. Наиме, они сада морају јасно да наведу све трошкове (таксе, накнаде за чишчење, итд.) и да их предоче корисницима пре резервације и плаћања.

Управо на скривене трошкове се жалило највећи број корисника, али било је и других примедби. Према подацима британске антимонополске комисије, дешавало се да сајтови постављају огласе већ распродатих хотела како би утицали да потенцијални гост што пре донесе одлуку. Други начин пожуривања корисника јесте давање лажних информација, као на пример да је смештај за који је корисник заинтересован остало само једно слободно место, што је готово увек неистина.

Извор: б92

MD MONTEL