У Буквику служен парастос за убијене Срба

JP Putevi Brcko

У спомен-капели у Буквику код Брчког је служен парастос за више од 60 Срба из овог и околних села који су убијени 14. септембра, 1992. године. Тада је и 2.500 мештана одведено у логоре у Горњем Рахићу, Маочи, Бијелој, Улицама, Бодеришту и Тузли, те уништено око 530 домаћинстава.

„Људи, који се данас налазе у власти Дистрикта, били су учесници и сведоци ратних дешавања на подручју Брчког и Буквика. Ја сам их лично видио и они би требало да знају ко је шта тада радио односно ко је био у командном кадру 108. ХВО бригаде, ко је био у цивилној власти. Нажалост, ти људи свих ових година нису могли нити могу некога осудити и довести пред лице правде јер су и они сами били одговорни за ова дешавања или су имали командну одговорност над починиоцима. Оваква ситуација је на све три стране“, рекао је Слободан Мијатовић члан Управног одбора МЗ Буквик који је био заробљен у логору у Горњем Рахићу.

Породицу Симе Башића из Буквика су, непријатељске снаге, заробиле на данашњи дан 1992. године – мајку, оца, супругу и децу. Он се, у то време, неколико дана крио по шумама, а онда се морао предати. Заједно са још три жене, његова супруга је одведена у Боће где је малтретирана, ударана и силована. Пар година након тога је оболела од рака дојке, лечила се годину дана, а онда је 1997. године преминула. Каже да му је веома тешко јер за овај злочин још нико није одговарао.

Представник БОРС-а у Брчком, Живан Илић, огорчен је због чињенице да још увек није било озбиљнијих процесуирања пред судовима за почињени ратни злочин у Буквику.

„Ми више не гајимо ни илузије да ће, суд и Тужилаштво Брчко дистрикта, урадити било шта по том питању. То не би било тако да су ово нормална времена, али пошто живимо у неком „трећем свету“, дешава се то што се дешава“, рекао је Илић.

Служењу парастоса у Буквику су, као и претходних година, присуствовали чланови породица погинулих и несталих, представници српске борачке организације и борачких удружења, те представници локалне власти и бројни мештани.

Извор: радиобрчко/објективмедиа

MD MONTEL