И у Брчком обиљежен Дан несталих бораца и цивила Републике Српске

Kolubara

Поводом Дана несталих бораца и цивила Републике Српске данас је служен парастос и запаљене свијеће у цркви Успенија Пресвете Богородице у Српској Вароши у Брчком.

Аница Симић се, по ко зна који пут, запитала гдје су посмртни остаци њене сестре коју тражи већ 25 година, подсјећајући да је, у овом случају, Апелациони суд Брчко дистрикта, изрекао ослобађајућу пресуду бившем припаднику ХВО-а, оптуженом за пљачку и убиство четири жене српске националности, у октобру 1994. године, а међу којима је била и њена сестра.

„Много сам ожалошћена јер нису пронађени посмртни остаци моје сестре. Кад год ме назову њена дјеца и питају да ли има икаквих информација, увијек им дам исти одговор – да још увијек нема помака. Онај ко је починио овај злочин и ко је дао ослобађајућу пресуду, нека се стиди“, каже Аница и истиче да ће, највјероватније, услиједити ново покретање судског поступка у овом предмету.

Осјећај туге, незадовољства и огорчености, са Аницом дијели и Јованка Симић која трага за мајком. Она је нестала заједно са својим мужем чији посмтрни остаци су пронађени прије 13 година.

„Па, зар је могуће да читавих 13 година није могла бити пронађена и моја мајка и зар мора на споменику само да стоји њена слика и име, а да је гроб празан. То је сувише жалосно и нема се ту шта више ни рећи“, изјавила је Јованка.

Љубинка Живановић, испред Удружења породица српских несталих и погинулих бораца и цивила Брчко дистрикта, истиче да се у Удружењу трага за још 44 нестале особе из разних крајева БиХ чије породице су се, усљед ратног вихора, населиле на овом подручју. Од тог броја несталих, 16 је Брчака. Она је, и овај пут, нагласила да је процес тражења веома спор, те позвала све оне који било шта знају о несталима да то јаве. Њима ће, уколико донесу тачне информације, бити уручена и новчана награда.

Данашње молитвеном обреду, присуствовала је и Смиља Митровић, предсједница Савеза удружења породица несталих РС-а која трага за посмртним остацима свога сина. Она такође није задовољна брзином рада институција у тражењу несталих.

„На подручју Републике Српске је 1995. године, на самом почетку процеса тражења, било 5.200 несталих бораца и цивила. До данас је пронађено око 3.600, а тренутно трагамо за још 1.670 посмтрних остатака“, рекла је Митровић.

Она је поручила свим институцијама у РС и БиХ да се морају укључити у ову проблематику како би се процес тражења несталих завршио, а дугогодишња агонија људи привела крају.

Парастосу су, поред породица несталих и убијених, присуствовали и чланови борачких удружења и организација, градоначелник Брчко дистрикта, те грађани.

С. Ристанић

MD MONTEL