БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

-Закон о фискализацији на подручју Дистрикта, у потпуности и без изузетака, мора бити примењен. Овакав став званичне власти, односно доследна примена усвојеног закона, разрешава и позицију брчанских адвоката, који су обуставили рад, на тај начин указујући на потребу да буду изузети из целог процеса. „С обзиром да је било разговора да будемо изузети из фискализације, овакав став нас приморава да наставимо обуставу рада, јер тиме желимо заштитити независност адвокатуре, те спречити дискриминацију којој смо изложени, с обзиром да нигде у Европи, што укључује и 1.200. колега у БиХ, законом нису обухваћени, односно изузети су из система фискализације“, рекао је у име 34 брчанска адвоката Миленко Маријановић.

-Дневни ред седнице на званичној веб страници Председништва није обављен, а данашња је седница прва након седнице са чијег је дневног реда скинута тачка која се тицала разматрања усвајања Годишњег националног плана документа којег је затражио Северноатлантски савез (НАТО). Овај документ постао је и камен спотицања између бх политичких лидера што је успорило процес формирања власти на државном нивоу након парламентарних избора.

-Председници парламентарних странака из Републике Српске сутра ће у Београду имати састанак са председником Србије Александром Вучићем. На састанку ће заједно бити представници два блока у Српској, које предводе СНСД и СДС. Поред лидера СНСД и СДС Милорада Додика и Мирка Шаровића на састанак код Вучића у Београд иду и председници ПДП-а Бранислав Бореновић, ДНС Марко Павић, СП Петар Ђокић и још неколико председника мањих странака које имају посланике у НСРС.

-Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов оценио је да су иницијативе СДА које предвиђају реформу Устава супротне основним принципима Дејтона и опасне јер могу изазвати рушење система етничке равнотеже у БиХ, што може имати врло озбиљне посљедице.

-Пољопривредна инспекција Одељења за инспекцијске послове Градске управе Бијељина истакла је да је пољопривредницима забрањено да на пољопривредном земљишту спаљују органске остатке после жетве и други отпад, те да су за непоштовање прописане високе новчане казне.

Извор: агенције

MD MONTEL