Стечај агенције Томас Кук уздрмао грчки туризам

Kolubara

У Грчкој је, по Министарству туризма, „заглавило“ око 50.000 туриста британске агенције „Томас Кук“ која је јуче прогласила стечај.

Туристичка индустрија је прогласила „узбуну“ због пропасти „Томаса Кука“, оцењујући је као „катастрофу“ јер је та агенција сарађивала са 48 великих хотела и стотине хиљаде туриста доводила у други смештај у Грчкој.

По подацима Министарства туризма, враћање кући око 50.000 туриста „Томаса Кука“ који су сада „заробљени“ у летовалиштима широм Грчке, почело је од јуче јер су припреме обављене током викенда преко британске Управе цивилног ваздухопловства преко које је „Томас Кук“ раније осигурао летове и пакете за одмор од случаја своје немогућности да их реализује.

Тако ће од данас бити плаћени и трошкови боравка затечених туриста до повратка кући, рекао је министар туризма Харис Теохарис.

Авиони из Велике Британије на ванредним летовима већ стижу на Закинтос, Крф, Кос и другде. Процењује се да ће се у наредна три дана 22.000 туриста вратити кући.

Председница Удружења хотелијера на Косу, Константина Свину, рекла је да је то острво „на коленима“ због пропасти „Томаса Кука“, јер је 25 одсто хотелијера радило с том агенцијом, а сада им неки од расхода неће бити плаћени. Она је зато од надлежних министарстава затражила бар ослобађање хотелијера од пореза.

И на Родосу је дубока забринутост због банкрота британске туристичке агенције која је доводила хиљаде туриста из европских земаља на Додеканезе, а већ неко време је дуговала тамошњим хотелијерима.

На острвима Спорада, посебно на Скијатосу – где Британци деценијама чине половину свих туриста, власници великих хотела, који годинама сарађују с „Томасом Куком“ за медије говоре о „катастрофи“ и неизвесној будућности туристичке индустрије.

„Дугови ‘Томаса Кука’ толико су велики да не знамо да ли их уопште можемо икада компензовати. Ових дана како се ближи крај сезоне, хотел је препун Енглеза којих је 75 одсто, а морају да оду. Наравно, постоје осигуравајуће компаније, али постоје и рокови код банака које притискају нас“, рекао је власник једног од највећих хотела на Скијатосу, с више од 300 кревета.

Други хотелијер са Скијатоса оценио је у изјави медијима да је „штета непроцењива… Имамо много туриста из Енглеске који су у паници, али нећемо их оставити на милост и немилост“.

На Скијатосу су од јуче два службеника британске амбасаде да би помогли аеродрому у прихвату и отпреми авиона на ванредним летовима за одлазак британских туриста.

Туристичка индустрија на Криту нашла се у још већим мукама, јер треба да пошаље кући 20.000 туриста „Томаса Кука“ који су сада на том острву.

По речима председника туристичких агенција Крита, Михалиса Влатакиса, „пад џина“ – банкрот „Томаса Кука“ је „потрес од седам степени Рихтерове скале после којег тек долази ‘цунами’ „, јер не само што туристи који су већ дошли, неће остати до краја аранжмана, како је било предвиђено, већ неће доћи ни они чији долазак је био уговорен до 10. новембра, када се завршава сезона на Криту.

„Кажем да очекујемо и ‘цунами’, јер је немогуће не размишљати шта с уговорима који су већ закључени за следећу туристичку сезону“, рекао је Влатакис.

Шеф аеродрома Ираклион, на Криту, Јоргос Пљакас је рекао да се „већ два месеца воде разговори“ с Британцима јер се наслућивао банкрот „Томаса Кука“, те да му је речено да ће аеродромске трошкове одласка затечених туриста платити агенције за осигурање, „али тек накнадно“.

На Крфу је више од 3.000 туриста – Британаца, Француза, Немаца и других „заробљених“ банкротом „Томаса Кука“, а неће доћи неколико стотина туриста чији одмор на том острву је требало да почне данас, изјавио је председник Удружења хотелијера Крфа, Бабис Вулгарис.

Како је утврдио, већина туриста има путно осигурање и осигуравајуће компаније ће платити повратак туриста кући, али последице банкрота „Томаса Кука“ су много веће јер, измедку осталог, хотелијери још нису плаћени за аранжмане током управо завршеног лета.

Због банкрота британске агенције, „данас се променила мапа туризма целог света“, рекао је Вулгарис који је препоручио колегама-хотелијерима да „буду трезвени“ и смире се „да не би наштетили туризму Грчке, јер јесте да се данас наш свет преврнуо наопако, али морамо размишљати о томе шта ћемо сутра“.

Извор: Бета

MD MONTEL