Идуће године почиње издавање електронских здравствених легитимација

JP Putevi Brcko

Директор Фонда здравственог осигурања Миодраг Тодоровић истакао је да је ова установа успјела да уради информатичко увезивање са ЈЗУ “Здравствени центар”, првенствено кроз захтјеве, односно рјешења за лијечење ван Брчко дистрикта, чиме ће овај процес бити много бржи и једноставнији.

Већ почетком наредне године, како је Тодоровић нагласио, осигураници могу очекивати и издавање електронских здравствених легитимација.

„Надам се да ћемо до краја године имати све потребно да бисмо почетком јануара кренули са издавањем електронских легитимација. На евиденцији тренутно има око 74.000 осигураника, тако да ће добар дио идуће године проћи у издавању ових легитимација јер ће мјесечно моћи издавати око 10.000. Након тога, обавеза осигураника ће бити да дођу само једном годишње у Фонд“, додао је Тодоровић.

Он је појаснио и да је Фонд здравственог осигурања тај који би требао да наплаћује партиципацију, али да то сада ради Јавна здравствена установа на основу скупштинске одлуке, те додао да је мишљења да то треба размотрити или промијенити бар начин наплате.

„Нити је тај проблем нити рјешење те ситуације у Фонду здравственог осигурања већ у неким другим институцијама. А са друге стране, Фонд размишља да кроз проширено здравствено осигурање, гдје ће такође бити неког учешћа пацијента, омогућимо и неке друге ствари, првенствену ту мислим на доплату за лијекове. То би можда био мјесечни издатак од двије марке за заинтересоване осигуранике, чиме би им смањили неке доплате или учешће у цијени“, појаснио је.

Како би се смањили трошкови лијечења један од начина је и превенција болести, те Тодоровић истиче да Фонд здравственог осигурања уводи систематски преглед запослених.

„Тако да ће Фонд имати систематски преглед вјероватно у наредних мјесец дана, а након тога ће бити иницијатор свим установама, предузећима и фирмама да се превентивно дјелује, односно да се иде кроз систематски преглед, на рано откривање и превенцију болести“, додао је Тодоровић.

Према његовим ријечима, Фонд је омогућио послодавцима да запослене по привременим и повременим пословима, које одјавом са биро губе здравствено осигурање, а не могу га остварити јер немају стално запослење, сада могу осигурати кроз добровољно здравствено осигурање за мјесечни износ од око 65 марака. Овом приликом позвао све послодавце и институције које имају упослене на основу оваквог уговора да приступе рјешењу на исти начин.

Извор: Радио Брчко

MD MONTEL