УПОЗОРЕЊЕ ГРАЂАНИМА: Са „Фејсбука“ вребају лажне награде

JP Putevi Brcko

Бањалучкој полицији у посљедње вријеме пријављено је више покушаја преваре кроз лажне наградне игре на интернету због чега упозоравају грађане да не насједају на то и да непровјереним лицима не шаљу своје личне податке.

Портпарол ПУ Бањалука Марија Маркановић каже да је уочена појава да се грађани најчешће доводе у заблуду преко „Фејсбуковог“ месинџера.

– Преко те апликације грађани су добијали поруку да су извучени као добитници награде, односно „каприоло“ бицикла. Да би преузели награду неопходно је да пошаљу фотографије предње и задње стране личне карте, чиме су доводени у заблуду – каже Маркановићева.

Појашњава да је у ранијем периоду ПУ Бањалука регистровала и случајева у којима су грађани, преко друштвених мрежа, добијали понуде за учешће у наградним играма које наводно организују маркети, бање или друга правна лица која се баве услужном дјелатношћу. Након што су обавијештени да су добили ваучер у одређеном новчаном износу или другу врсту награде, грађани су достављали личне податке, а обећану награду никада нису добили.

– Упозоравамо грађане да своје личне податке не достављају непровјереним лицима, која се јављају на друштвеним мрежама и нуде награде, јер се подаци могу злоупотребљавати и да претходно информације о евентуалним наградама и наградним играма провјере на званичним интернет страницама приређивача наградне игре – каже Маркановићева.

НЕМА ШТЕТЕ

У ПУ Бањалука сазнајемо да су им у уторак ујутро пријављена два покушаја преваре. Међутим, засад нема сазнања да су лични подаци грађана злоупотребљени на било који начин, и да им је причињена било каква штета.

Извор: Новости.рс

MD MONTEL