У Семберији пронађени усјеви ГМО соје

Kolubara

Усјеви генетички модификоване (ГМО) соје пронађени су у Републици Српској, и то на подручју Семберије, на парцели у једном селу код Бијељине, иако је њено гајење на територији Републике Српске законом строго забрањено, открива портал Бањалука.нет

Ово је, према тврдњама овог портала до сада други званично откривен случај проналаска парцела засијаних генетички модификованом сојом у Републици Српској, пошто је први случај откривен још 2015. године, када је неколико пољопривредника са подручја Посавине, и опет Семберије одлучило да свјесно или несвјесно узгаја ГМО соју.

Иначе, Законом о ГМО Републике Српске није дозвољена употреба ГМО и производа од ГМО. То подразумијева забрану увођења ГМО у животну средину у сврху извођења експеримената и развоја нових сорти и хибрида или гајење у комерцијалне сврхе модификованих живих организама. Забрањено је њихово стављање у промет, руковање, превоз, паковање и транзит преко подручја Републике Српске, као и прерада ГМО или производа од ГМО.

Први случај откривања усјева генетички модификоване соје био је 2015. године, када су резултати лабораторијске анализе у седам узорака (Пет са подручја Семберије и два са подручја Посавине) потврдили да се ради о ГМО соји, док је укупна површина тих парцела била 6,4 хектара. Тада је одмах наложено уништавање тих усјева.

Домаћи пољопривредници су мишљења да су парцеле у Српској, на којима се узгаја ГМО соја, вјероватно доста веће од ове која је откривена и захтјевају да буде кажњен свако ко узгаја ГМО соју у РС, али и онај ко је дозволио да сјеме ГМО соје буде увезено у Републику Српску, јер је то строго забрањено.

Иначе, генетички модификована храна потиче од биљака и животиња које имају уметнуте гене других биљака и животиња како би се промијенило неко њихово својство. Стручњаци истичу да модерна биотехнологија омогућује генетичка побољшања живих бића тако да их директно, тренутно мијења, чиме се постижу много бржи резултати. Такође, омогућује пренос гена између организама који се међусобно не могу размножавати.Ипак, мишљења стручњака су подијељена у вези с употребом ГМО.

Тако једни наводе да потенцијалне предности могу бити повећана пољопривредна производња, боља отпорност на штеточине, бржи раст, отпорност према хербицидима и укуснија храна. Са друге стране, постоје сумње на могуће неочекиване, штетне здравствене ефекте, загађење околине и комерцијално искориштавање, али за то још нема доказа. Тако наводе могуће нуспојаве, проблеме при етикетирању, смањену разноликост врста, прекомјерну употребу хербицида, ефекте на усјеве који нису ГМО.

Извор: Бањалука.нет

MD MONTEL